Русия готова да атакува чуждите конвои, доставящи оръжия за Украйна

18:10, 12 мар 22 25 4348 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Конвои със западно оръжия за Украйна може да станат законна мишена на руските въоръжени сили. Това предупреди руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, предаде Mediapool.

„Предупредихме САЩ, че доставките на оръжия, които те организират от известен брой страни, са не само опасен ход, а и действие, което превръща споменатите конвои в законни мишени“, заяви пред руската телевизия „Първи канал“ Рябков, цитиран от Франс прес. Той даде като пример мобилните системи за противовъздушна отбрана и противотанковите ракети, отбелязва АФП.

Руската армия напредва към Киев, нова стрелба срещу болници

По думите на Рябков гаранциите за сигурността, които Москва поиска от Запада, включително уверението, че Украйна няма да се присъедини към НАТО, вече не са валидни.

Ситуацията се промени напълно. Въпросът вече не е да се постигнат целите на нашите ръководители, заяви той, имайки предвид поисканата от Кремъл демилитаризация" на Украйна. Въпреки това Рябков подчерта, че ако американците са склонни към това, разбира се, можем да подновим диалога.

Руската армия продължава на широк фронт атаките си в Украйна, обяви по-рано руското министерство на отбраната. Близо до Киев са унищожени въздушна база във Василков и център за радиоразузнаване в Бровари, съобщи на пресконференция говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

 

Беларус отрича да има планове да се присъедини към руското нашествие

Беларус пък отрича да има планове да се присъедини към руското нашествие в Украйна, но изпраща пет батальонни тактически групи на границата си на ротационен принцип, за да замени сили, които вече са разположени там.

Високопоставен представител на украинските сили за сигурност предупреди вчера Беларус да не изпраща войски в Украйна, като заяви, че Киев показва сдържаност към Минск, въпреки че страната е използвана като стартова площадка на руски самолети.

Искам да подчертая, че движението на войските не е свързано по никакъв начин с подготовката, а още по-малко с участието на беларуски войници в специалната военна операция на територията на Украйна, заяви началникът на генералния щаб Виктор Гулевич, цитиран от Ройтерс. Русия не нарича нашествието в Украйна война и използва термина специална военна операция.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама