Кьовеши и Петков говорят на един език

16:20, 16 мар 22 / Политика 25 1711 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Европейската прокуратура е получила рекорден брой сигнали за злоупотреби от български граждани. На базата на тях е започнала разследване на над 120 случая. Това каза европейският главен прокурор Лаура Кьовеши след срещата си с българския премиер Кирил Петков.

Получихме информация за измами с европейски средства, най-вече свързани с обществени поръчки. Също така информация за злоупотреби със стопански субсидии, измами в сферата на строителството, както такива с фондовете за възстановяване след коронавирус“, съобщи Кьовеши.

Кьовеши поиска контакт с МВР и митниците без посредничеството на Гешев

Тя каза още, че Министерският съвет ще стане контактна точка на Европейската прокуратура и това е ясен сигнал за силен ангажимент на най-високо ниво, както и за политическа воля за борба с финансовите измами.

Кьовеши благодари на Петков за решителността и ясната му визия относно борбата с корупцията. „Споделяме едни и същи приоритети и говорим на един и същ език. Ако няма разкриване за измамите, няма да има разследване. Това е отправната точка“, заяви Кьовеши.

Идеята на Кирил Петков да се създаде специална група, която да работи с Европейската прокуратура за гаранция на автономност, е нещо, към което трябва да се стремим. Ще постигнем напредък по отношение на измамите и престъпленията, извършени от организирани групи“, каза още Лаура Кьовеши.

Гешев не се притеснява от Кьовеши

„Получихме рекорден брой сигнали за възможни нарушения в нашата компетентност. Сега е моментът българските власти да започнат да работят по много чувствителни и сложни случаи заедно с нас“, допълни тя, цитирана от bTV.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 22:00, 16 мар 22

Браво едно голямо браво на гн Премиера Петков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама