Пианист се закопча за „Макдоналдс” в Москва

10:41, 14 мар 22 / Свят 25 2621 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Руският пианист Лука Сафронов - Затравкин се прикова с белезници към ресторанта на „Макдоналдс“ на Пушкинския площад в Москва – първия ресторант от веригата в Русия, открит на 30 януари 1990 г., съобщават РИА „Новости“ и „Площад Славейков“.

Закопчван с белезниците, Сафронов - Затравкин, син на известния художник Никас Сафронов, прочете своя манифест пред многобройната аудитория. Същността на посланието му е в това, че насилствено е лишен от „свободно мислене“, към което е привикал за три десетилетия от живота си. Всъщност Сафронов настоява ресторантите от веригата „Макдоналдс“ да не бъдат закривани в Русия, защото го „лишават от храната, която е ял цял живот“.

Сафронов младши признава, че тежи над 270 кг и това е негов личен избор. Според думите му, именно западната култура го е запознала с идеите на бодипозитивизма.

„Винаги съм бил свободен човек. И не мога да разбера с какво съм заслужил да ме наказват и принуждават да правя това, което не искам. Защо политиците от неприятелските ни страни принуждават нас, обикновените мирни хора, насилствено да изменим обичайния си начин на живот?”, пита Сафронов - Затравкин в манифеста си.

Той твърди, че много съжалява по повод факта, че хамбургерите на „Макдоналдс“ се превръщат в някакъв символ за нарушена свобода: „Нарушенията идват на първо място от САЩ – същата тази държава, която твърде много говори за човешките права в света“.

Пианистът изрази и мнение, че затварянето на „Макдоналдс“ е акт на враждебност, насилие към него лично и към всички негови съграждани.

„Те отговарят за тези, които са опитомили. 30 години ни хранеха с тази храна, казваха, че я обичат и че ние сме длъжни да я обичаме, а сега ни изоставят“, казва той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама