50% от руснаците искат страната им да изгради нова империя

11:18, 14 мар 22 25 1882 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Проблемът в Русия не е само в ръководството, но и в това, че поне 50% от хората продължават да поддържат становището, че Русия трябва да изгради нова империя. Това коментира политологът Маргарита Асенова, експерт във фондация „Джеймстаун”, пред Нова телевизия.

За много голяма част от останалите 50% идеята също не била чужда.

С около 70% скочи рейтингът на Путин, след като нападна Украйна. Това означава, че обществото все още е настроено в подкрепа на президента и неговите империалистични амбиции”, коментира Асенова. 

Москва иска военна помощ от Китай?

Според нея промяната на тези нагласи няма да стане бързо.

Може да сме свидетели не само на провалена държава, каквато Русия вече е, но и на държава, която започва да се фрагментира”, коментира политологът. „Русия е огромна федерация, състояща се от много различни единици, които ще почнат да търсят своето самоуправление. Една нормална децентрализация може да се случи при демократично управление. Но при това тоталитарно управление този процес може да доведе до отделяне на части от Руската федерация”, коментира Маргарита Асенова.

Относно подкрепата на Китай за Русия, тя обясни, че Пекин има своите дългосрочни цели, на които държи, и те нямат общо с изолиран от международното общество партньор.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама