Помощи за бизнеса и през април

12:24, 14 мар 22 / Политика 25 1549 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Бизнесът ще получи компенсации за високата цена на тока и през април. Това заяви на брифинг премиерът Кирил Петков след среща с работодателските организации у нас. В нея участваха и министрите на енергетиката Александър Николов и на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Работи се и върху възможността бизнесът да сключва дългосрочни договори за закупуване на електроенергия, така че пикове в цените да не се отразяват толкова рязко върху икономиката у нас, обясни премиерът.

„Булгаргаз“ иска поскъпване на природния газ с 58%

„Изправени сме пред безпрецедентна криза откъм войната в Украйна, цените на газа и тока. Осъзнаваме, че голяма част от факторите са външни и България в момента е в средата на почти перфектната буря. На срещата с работодателските организации се обединихме около това, че всички сме в една лодка и заедно ще излезем от кризата на базата на знанията и диалога, който имаме“, допълни Петков, цитиран от БНТ.

Конкретните параметри на компенсациите за април ще станат ясни до края на седмицата, заяви енергийният министър Александър Николов. Ще се разгледат и всички възможни средносрочни и дългосрочни решения, така че да се осигури максимална предвидимост за бизнеса за година напред.

До април се очаква да бъде изработен нов механизъм за подпомагане на икономиката, така че помощта за високите цени на енергоносителите да бъде увеличена, каза вицепремиерът Корнелия Нинова. Точният размер предстои да бъде уточнен. „Без стабилна икономика няма как да излезем от кризата, затова правителството и държавата декларираме, че с всички възможни законови средства ще подпомогнем българската икономика, така че предприятията да продължат да работят без да съкращават хора“, подчерта Нинова.

На брифинга премиерът Кирил Петков коментира и телефония разговор, който проведе с президента на Украйна Володимир Зеленски. Украинският президент е помолил България за всякаква помощ, каквато е в състояние да осигури и за положителен подход за разговорите за интеграцията на Украйна в ЕС. Благодарил е за хуманитарната помощ, която България вече изпрати, а също и за подкрепата, която страната ни оказва на бежанците.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама