Превзеха имението на близък до Путин олигарх

15:54, 14 мар 22 25 1514 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Проукраински протестиращи окупираха имота за 50 млн. паунда в Белгрейв, Лондон, на руския олигарх Олег Дерипаска. Това става само дни след като на петролния магнат-милиардер бяха наложени унищожителни санкции.

Активистите нахлуха на площад „Белгрейв“ 5 малко след полунощ, след което развяха украински знамена и транспарант с надписи: „Имотът е освободен“ и „Путин, върви на м**** си“, съобщи „Дейли Мейл“, цитиран от БГНЕС.

Имението принадлежи на семейството на Олег Дерипаска - един от седемте олигарси, които миналата седмица бяха санкционирани от правителството на Обединеното кралство.

Имението на площад „Белгрейв“ 5 се смята за най-скъпата терасовидна къща в Лондон и преди това е принадлежала на обществения хроникьор сър Хенри „Чипс“ Чанън, депутат от парламента.

През 2008 г. съдебно дело разкрива, че в имението постоянно е имало голям екип от домашни помощници и охранители, въпреки че Дерипаска е пребивавал в него само няколко дни в годината.

Отстраниха Абрамович като директор на „Челси“

Кой е Олег Дерипаска?

Олег Дерипаска има дълбоки връзки с британския истаблишмънт и някога е приемал Питър Манделсън и Джордж Озбърн на яхтата си в Корфу. В резултат на санкциите, обявени в четвъртък, активите му бяха замразени и той получи забрана за всякакви транзакции с физически и юридически лица от Обединеното кралство. Магнатът твърди, че няма „нито един факт“ в подкрепа на мерките и предполага, че може да ги оспори в съда. 

През 2008 г. Дерипаска беше въвлечен в скандал, наречен „Яхтгейт“, след като бяха разкрити негови срещи с Манделсън и Озбърн, припомня изданието. И двамата мъже са се срещали с индустриалеца на яхтата му, като Озбърн бе обвинен, че се е опитал да издейства дарение за партията на торите - нещо, което той отрича. А през 2007 г. САЩ отменят визата му.

Смята се, че състоянието на руснака възлиза на 3,2 млрд. паунда. Миналата година депутатът от остров Уайт Боб Сили използва парламентарната трибуна, за да го опише като „един от най-верните олигарси на президента Путин“.

Дерипаска беше санкциониран от САЩ от 2018 г. насам заради предполагаеми връзки с руското правителство, включително твърдения за кибератаки и намеса в изборите. 

През 2012 г. във Върховния съд се води ожесточена съдебна битка за 650 млн. паунда. Твърди се, че Дерипаска е свързан с организирани престъпни групи, възникнали след рухването на комунизма в бившия Съветски съюз. Той категорично отхвърли обвиненията, които бяха разкрити в съдебни документи, подадени в рамките на делото, и заяви, че е станал жертва на „старомоден рекет за защита“, управляван от банди от мафиотски тип.

ЕС удря със санкции още руски олигарси

Лондон може да превърне имотите на руски олигарси в дом за украински бежанци

Междувременно вчера британския министър Майкъл Гоув заяви, че домовете на руски олигарси във Великобритания могат да бъдат използвани за настаняване на украински бежанци. Той уточни, че това ще е труден въпрос от чисто правна гледна точка и не става дума за постоянно конфискуване на тези имоти. Но ако върху даден руски гражданин са наложени санкции и подкрепя Владимир Путин, той няма право да използва дома си или да печели от това, така че правителството може да го използва, за да помогне на нуждаещите се от подслон. Според наложените санкции олигарсите нямат право да продават домовете си на Острова. Същото се отнася и за собственика на футболен клуб Челси Роман Абрамович.

На въпрос готов ли е да пусне украински бежанци в дома си Гоув отговори утвърдително. Правителството обаче е остро критикувано по въпроса за бежанците, защото въпреки всички добри намерения, тежкият визов режим спира украинците и до момента са издадени само малко над 1000 визи при подадени десетки хиляди молби, пише offnews.bg. 

По-рано днес бе обявена нова схема „Дом за Украйна“ за прием на украински бежанци, която призовава британците да допускат в домовете си бягащи от конфликта за минимум шест месеца срещу възнаграждение от 350 паунда на месец. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама