Президентът настоява български самолети да охраняват небето ни

17:35, 14 мар 22 / Политика 25 1567 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Президентът Румен Радев постави въпроса за предприемането на неотложни мерки за осигуряването на охраната на въздушното ни пространство от български самолети с български екипажи.

Държавният глава обсъди на работна среща с министъра на отбраната Драгомир Заков, началника на отбраната адм. Емил Ефтимов и командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров предизвикателствата пред гарантирането на въздушния суверенитет на България, съобщиха от президентската институция.

Настояването на президента Радев идва след като стана ясно, че нидерландски изтребители F-35 ще засилят охраната на българското въздушно пространство. Правителството вече е одобрило до 8 бойни самолета и до 200 военнослужещи да пристигнат у нас и да започнат да охраняват от 1 април.

„Няма пряка заплаха, защо да идват натовски самолети да ни пазят?“

Въпреки че решението е на кабинета БСП се обяви против. Лидерът на левицата Корнелия Нинова, която е и министър на икономиката, заяви, че в това „липсва логика и разум“. Тя попита от какво ще ни пазят тези самолети при положение, че според експерти пряка заплаха няма.

Военният министър Драгомир Заков обясни, че става въпрос за рутинна дейност по линията на международното сътрудничество в НАТО и не е свързано с войната в Украйна. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама