Тънкостите на рисуване по номера – как да създадете шедьовър?

18:25, 16 мар 22 / Култура 25 2455 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Обичате ли да творите с ръцете си? Например, да изработвате красиви неща като диамантени гоблени или гоблени за шиене, използвайки мини схеми за бродиране? Днес ще се спрем на още един вид творческа дейност, която ще ви допадне със сигурност – рисуване по номера. Става въпрос за прекрасни произведения на изкуството, които можете да създадете в домашни условия и без да сте художник. Какво е необходимо да знаем за картините, рисувани по номера. Нека да видим.

Материалите за рисуване по номера идват в специални комплекти, които обикновено съдържат всичко необходимо. Най-напред трябва да подготвите боите.

Рисуване по номера - подготовка на боята

Преди да започнете да рисувате, трябва внимателно да подготвите боята. Продуктите не изискват никакво смесване  - всичко вече е напълно готово и номерирано, тъй като производителят се е погрижил предварително! Боите са безупречно подбрани, според цветовата палитра и също така идват в необходимото количество, така че предстоящото ви творение гарантирано да не се различава от оригинала и дори да го надмине със своята уникалност. 

Обърнете внимание на номерацията на боите в контейнерите.

При рисуване по номера е много важно числата в контейнерите да съответстват на числата на платното. Някои фрагменти включват използването на няколко контейнера с един и същ цвят на боята, съответно тези бои имат същия номер.

Отваряне на флаконите

Отворете флаконите с боя внимателно и бавно, без да използвате сила - това може да повреди флакона. За да предотвратите изсъхването на боята, винаги отваряйте само онези бои, които наистина ви трябват в момента за определен фрагмент.

За да бъде по-удобно за вас, подгответе си следните елементи, които да са ви под ръка: макет на готовата картина, бои, четки, платно с контур, контролен лист, чаша вода, парче плат и клечки кибрит за разбъркване на боите. Най-добре е да изберете място с добро осветление. Очертайте големи повърхности първо с тънка четка, а след това боядисайте повърхностите с по-дебела четка. Уверете се, че сте попълнили контурните линии. Тъмната боя прилепва към платното по-добре от светлата боя. Ако контурите или числата се виждат през боята, боядисайте ги още няколко пъти.

Как да държите четката при рисуване по номера?

Дръжте четката като писалка. За стабилност, поставете ръката си върху повърхността и завъртете картината, така че местоположението й да е удобно за вас.

Ред на рисуване

Няма единен подход към реда, в който се рисуват картините. Има няколко техники за рисуване:

1. Можете да нарисувате картина ред по ред, започвайки от горната част на картината до долната.

2. Също това, можете да постигнете по-добър резултат, ако първо обърнете внимание на обектите на заден план, а след това и на тези, в преден план. Например, рисувате пейзаж. В този случай редът на рисуване е следният: 1. небе, 2. облаци, 3. ливада, 4. дървета, 5. листа, 6. цветя.

Какво е важно да не пропускаме за качествено рисуване по номера?

- Последователността на номериране на боите в комплекта.

Пример: с боя номер 1 в комплекта трябва да оцветите 15 контура, а с боя номер 2 - десет контура.

Започва се от по-голямата обща площ на контурите, които трябва да бъдат оцветени с един цвят, към по-малката. Това може да се прецени визуално, „на око“.

Действате последователно от по-светли нюанси и цветове към по-наситени и тъмни. Така, в случай на грешка в оцветяването, ще е ви бъде по-лесно да поправите светлите фрагменти с тъмна боя. С други думи, за да рисувате върху тъмен сегмент с бяла боя, имате нужда от повече слоеве и обратно: можете да рисувате върху светъл сегмент с тъмна боя в един слой, което е много по-лесно.

Както можете да видите, има голям брой алтернативни интерпретации на техниката рисуване по номера. Възможни са и различни комбинации и редувания на техники и методи, което ни предоставя безкраен брой възможности. С други думи, вие абсолютно не сте ограничени от нищо, освен от вашето въображение, желания и умения. Не бива да се тревожите - трябва да рисувате по удобен, приятен и удобен за вас начин. Просто започнете да рисувате картина и в процеса ще разберете коя техника и метод на рисуване ви подхожда най-добре.

Накрая, както в художествените галерии, трябва да погледнете картината и да я оцените от разстояние 2-3 метра.

Забележка 

Благодарение на различните дебелини на боите, ефектът от рисуването на картина по номера може ефективно да се засили. За да направите това, нанесете останалата боя в дебел слой върху областите на картината, които искате да направите по-изразителни. Това ще позволи на картината да бъде по-релефна и ефектна.

*Съдържание от milenastyle.com

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:03, 12 апр 24

Има ли опасност да не ми стигне определен цвят от боите?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама