„На силата трябва да се отговаря със сила“: Борисов готов да даде военна помощ на Украйна

13:41, 16 мар 22 / Политика 25 2710 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

На силата трябва да се отговаря със сила. Това обяви прясно преизбраният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с украинския посланик у нас Виталий Москаленко.

Борисов обеща парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще подкрепи всяко решение на правителството, включително и предоставяне на военно оборудване, което да е в помощ на украинската страна.

Влезе ли в парламента подобно обсъждане, ние ще го подкрепим. Съответно - списък с бронежилетки, каски, каквото е необходимо. На силата трябва да бъде отговорено със сила, за да бъде спряна. Войната е днес. На думи всички са силни. Но ако господин премиерът поиска подкрепата ни, ще има 59 гласа“, обеща Борисов на украинския посланик.

Той добави, че ГЕРБ и той самият са се борили за мир, добросъседство, толерантни отношения, за дипломатическия решения, но докато започне войната. „Ние не можем да гледаме бягащи жени, убити деца, разрушени сгради – за каквито и да е претенции. Няма нищо по-голямо от човешкия живот“, посочи лидерът на ГЕРБ.

Украинският посланик поиска още парламентът да приеме декларация за затваряне на въздушното пространство над Украйна, а българските градове да прекратят взаимоотношенията си побратимите си селища в Русия, което Борисов подкрепи с лека ръка. „Понеже ние не сме хора на думите, а на действията, предлагаме да подкрепим всичко, което посланикът пожела - от въздушното пространство до изпращане на необходимото въоръжение. Ние сме НАТО, ние сме ЕС, ние не сме неутрална държава“, лидерът на ГЕРБ и даде заявка, че ще говори с кметовете по места да види къде може да се денонсират договорите за побратимяване.

Обещанията на Борисов и ГЕРБ към посланика обаче са несъстоятелни, тъй като българският премиер неколкократно заяви, че страната ни няма намерения да праща оръжия на Украйна, а НАТО в прав текст посочи, че няма да се меси пряко в конфликта и няма да затваря небето над страната.

Критики и заяждане с Петков и Радев

И докато Москаленко благодари на българското правителство за помощта, която се предоставя на украинските бежанци, Борисов разкритикува действията на кризисния щаб и посочи, че „20 дни след началото на войната той не работи както трябва“.

Лидерът на ГЕРБ обяви, че е „неудовлетворен от позицията, която България заема в момента“ и това шикалкавене на правителството не му харесва. „Държат се все едно не сме в НАТО и ЕС. Вчера, докато европейските премиери са в Киев и се срещат и подкрепят президента Зеленски, нашият премиер се разхожда сред палатки“.

Критики отправи и към президента Радев, който давал „уклончиви решения“ на войната в Украйна и добави, че не му било приятно да чува за ремонти на българските изтребители МиГ-29 в Русия.

Борисов не пропусна да отбележи близките си отношения с Украйна и по-специално с президента Зеленски и предшественика му Порошенко, като им прати „сърдечни поздрави“ по посланика. „Предайте на вашето ръководство, лично на президента Зеленски, с когото се познаваме много добре, на президента Порошенко - поздрави. Предайте и на кмета Кличко поздрави от госпожа Фандъкова. Ние сме на ваше разположение“, отбеляза още лидерът на ГЕРБ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Излага се 22:16, 16 мар 22

Остава да ни направи и прифронтова държава, та съвсем да ни вкара в беля

2 Веднъж вече ни предаде, пак ли 22:19, 16 мар 22

Веднъж вече козирува пред г Ба Клинтън за Белене, втори път се отказа от Южен поток, за базите на Нато, които не плащат, ни думиц а, пак ли

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама