Централна гара в София с център за бежанци

13:54, 16 мар 22 / София 25 2325 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че е създаден първият координационен център, в който приемаме граждани от Украйна, идващи в столицата.

Центърът се намира на Централна гара, където са обособени помещения за регистрация и хранене, за почивка и преспиване, както и място за тестване за Covid-19 и за временно приемане на тези граждани, които дадат положителен тест.

От снощи досега около 40 украински граждани са преминали през координационния център. Всички те са регистрирани като преминали и превозени до местата за настаняване. Част от гражданите престояват за кратко, докато изчакват транспорт до друг град или държава, към които са се насочили.

Градският транспорт да стане безплатен за украинските бежанци

Заедно с пожарната са осигурени микробуси, които се използват за транспорт в рамките на града.

Целта на центъра е с организация и информация да помогнем на украинците да се почувстват по-спокойни и обгрижени. Щабът на Столична община по моя заповед работи от първите дни на войната. Ние отделихме около 130 места в общински бази в София и осигурихме транспорт от границата. В момента за заети около 50% от местата в общинските социални центрове и бази на аварийната ни дирекция. В координация с областния управител помагаме за настаняването в осигурените от държавата бази“, посочи Фандъкова.

Нашата задача беше още в първите дни е да няма хора, които да останат на улицата“, заяви тя.  „Партнираме си с Българския червен кръст и организациите „Мати Украйна“ и „За доброто“. Благодаря за работата на СРЗИ, СДВР и НКЖИ, с които организирахме центъра, както и на всички фирми, които се обаждат и се включват с помощ в този труден за украинските граждани момент“, посочи още Фандъкова.

В сайта на общината е създадена и рубрика с необходимата за бежанците информация, както и телефоните, на които могат да получат помощ. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама