Борислав Сандов се отказа да е председател на „Зелено движение“

20:10, 16 мар 22 / Политика 25 1547 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов се отказва от председателския пост в партия Зелено движение“, която е част от участващата във властта формация „Демократична България“.

Владислав Панев все още не е обявил, дали ще е кандидатира отново за председателския си пост. 

Припомняме, че двамта съпредседатели подадоха оставка заради лошите резултати на „Демократична България“ на последните парламентарни избори. Същото направиха и лидерите на останалите две формации- Христо Иванов („Да, България“) и Атанас Атанасов (ДСБ), но те вече бяха преизбрани на постовете си. Партийният форум на „Зелено движение“, който трябва да избере ново ръководство, беше отложен няколко пъти, но се планира за тази събота.

Сандов изтъкна като причина да не се кандидатира за нов мандат начело на „Зелено движение“ голямата му ангажираност в рамките на правителството и повереното му министерство. „Работата е изключително натоварена и времеемка, особено в ситуацията, в която се намират държавата и планетата ни сега. Точно защото приемам отговорно както развитието на държавата, така и развитието на „Зелено движение“, мисля, че е по-добре да не съвместявам тези две позиции“, посочва той в публикация във Facebook.

Екоминистърът твърди, че е проучил опита и от други държави, в които има зелени политици в правителствата и установил, че в много от случаите двете позиции не се съвместяват. „В Германия това дори е вътрешно правило на Зелените. За щастие в нашата организация има достатъчно на брой хора, за които съм убеден, че ще се справят отлично начело на „Зелено движение“. Има за кого да дам гласа си и вярвам, че с колегите ми ще изберем най-подходящите хора за управлението на партията“, добави той.

Сандов подчертава, че ще остане в партийните управителни органи и ще прие номинация за член на Изпълнителния съвет, защото смята, че това е негов дълг към формацията.

С тази промяна на един от двамата председатели „Зелено движение“ става единствената формация, в която ще има смени след лошите изборни резултати. На изборите през ноември всички партии, без „Продължаваме промяната“, ДПС и „Възраждане“ загубиха от подкрепата си. Лидерът на БСП Корнелия Нинова и лидерите на партиите от „Демократична България“ подадоха оставки заради загубите на партиите си.

След това пленумът на БСП дори не позволи да има избор за нов лидер и вместо това взе странното решение да не констатира подадената от Нинова оставка. Христо Иванов бе преизбран, но беше и единствен кандидат и призна, че това е проблем. Атанас Атанасов пък имаше само един конкурент за председателския пост в ДСБ и това беше Цецка Бачкова, която събра 199 гласа срещу 288 за Атанасов. Само преди няколко дни с пълно единодушие и без друг кандидат ГЕРБ си преизбра бившия премиер Бойко Борисов за лидер, припомня „Mediapool“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Петър 20:27, 16 мар 22

Явно някой друг ще ръководи зелената мафия!

2 Анонимен 12:51, 17 мар 22

Ох миличкият, чак жал да ти стане :)))

3 Амалия 15:16, 17 мар 22

хахахах Ще му секне на Сандов едното кранче, сега от къде ще пие

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама