Гешев и Кьовеши: само „обща удовлетвореност“ и снимка

16:44, 17 мар 22 / Политика 25 1932 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Втори ден от посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в България. Вчера тя се срещна с министър-председателя Кирил Петков в Министерски съвет, след което двамата дадоха изявления пред медиите. Кьовеши изтъкна, че българите сме най-активните в изпращането на сигнали за злоупотреби. Тя приветства идеята кабинетът да стане контактна точка на европейската прокуратура.

Кьовеши и Петков говорят на един език

Днес европейският главен прокурор се срещна и с българския обвинител номер 1 – Иван Гешев. След срещата им двамата не дадоха изявления, така отразяването ѝ е по-скоро протоколно. От пресцентъра на държавното обвинение изпратиха информация с основните обсъждани теми и снимки на участниците.

Срещата се е провела в Съдебната палата, като освен Гешев и Кьовеши, са присъствали заместник-главните прокурори Даниела Машева и Десислава Пиронева. От страна на Европейската прокуратура участие са взели участие българският представител в Европейската прокуратура Теодора Георгиева и Милан Ярон, главен съветник.

В хода на разговора са обсъдени въпроси, касаещи взаимодействието между българската прокуратура и европейската по противодействие на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с ДДС, изпирането на пари, корупцията и организираната престъпност.

Двете страни са изразили общата удовлетвореност от доброто сътрудничество и постигнатото до момента. А главният прокурор Иван Гешев е изразил увереност за продължаване на ефективния диалог между двете институции, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

 

 

И в МВР

Вътрешният министър Бойко Рашков също се срещна с Лаура Кьовеши. И след тази среща нямаше изявления, а само прессъобщение. От него разбираме, че е дадена висока оценка на българските делегирани прокурори, с които се осъществява ефективно взаимодействие.

От българска страна са представени наскоро приетите правила, с които се регламентира сътрудничеството между МВР и Европейската прокуратура, както и стартиралата законодателна инициатива по отношение на специализираните съд и прокуратура. Очакванията са те да оптимизират процеса на разследване на случаи на организирана престъпност.

Обсъдени са и действията на българската страна за създаване на екип от разследващи служители в МВР, които да работят по дела на Европейската прокуратура. „Г-жа Кьовеши оцени високо работата на МВР до момента и изрази очакване за още по-активно директно докладване на случаи на сериозни злоупотреби със средства на ЕС“, казват от МВР.

И при правосъдния

И правосъдният министър Надежда Йорданова се срещна с Кьовеши. „Обсъдихме важни елементи от сътрудничеството между Министерството на правосъдието и Европейската прокуратура. Европейският главен прокурор благодари за потвърдения ангажимент за оказване на подкрепа от страна на България за ефективно осъществяване на функциите на Службата“, обясни Йорданова.

„Информирах г-жа Кьовеши за предприетите от Министерството на правосъдието действия в законодателен план за подпомагане работата на Европейската прокуратура. Междуведомствена работна група започва работа по проект на изменение на Наказателния кодекс с цел улесняване преследването на измами с европейски средства. По този въпрос ще продължи сътрудничеството с европейските делегирани прокурори и с Правната служба на Европейската прокуратура.  Анализират се и предложения за разширяване кръга на лицата, изпращащи директно уведомления за образувано наказателно производство, което може да премине в юрисдикцията на Европейската прокуратура“, посочи още тя.

Оценката на Кьовеши

Значително се разминаха оценките на главния прокурор Иван Гешев и на началника на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши след срещата им днес. И докато у нас прокуратурата съобщи за „обща удовлетвореност“, от офиса на Кьовеши кратко и ясно посочиха, че срещата е била само формалност. 

Европейският главен прокурор обаче определи като „много продуктивни“ разговорите си с Надежда Йорданова и Бойко Рашков.

„Консистентност, решителност, действие – ключовите думи, които описват една много продуктивна визита в България. Днес европейският главен прокурор проведе срещи с министъра на вътрешните работи г-н Рашков, министъра на правосъдието г-жа Йорданова, а също и формална среща с главния прокурор Иван Гешев“, съобщиха от офиса на Кьовеши и публикуваха снимки само от срещите с Рашков и Йорданова, но не и с Гешев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама