Сама срещу всички: Никой не подкрепи идеята на Нинова за режим „Форсмажор“

14:27, 17 мар 22 / Политика 25 2136 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Бурна реакция в парламента предизвика идеята на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова държавата да обяви форсмажор по междуфирмените договори във връзка с войната в Украйна.

Ден по-рано Нинова обяви, че ще предложи кабинетът да обяви форсмажор по всички междуфирмени договори, заради с войната в Украйна. Това по думите ѝ ще помогне на бизнеса като позволи отлагане на сроковете за изпълнение и предотвратяване на налагането на неустойки за неизпълнение. Периодът за действие на форсмажорните обстоятелства ще важи от 24 февруари до края на март и ще се отнася за всички сектори в българската икономика.

До обсъждане на идеята в кабинета обаче така и не се стигна, тъй като днешното правителствено заседание бе отменено в последния момент без да се посочват причини за това.

Само БСП подкрепя Нинова

Днес в парламента обаче стана ясно, че никой освен БСП не подкрепя идеята на Нинова. И управляващи, и опозиция не одобриха предложението.

ГЕРБ и ДПС на няколко пъти поискаха премиерът Кирил Петков да бъде изслушан в Народното събрание, за да обясни какъв форсмажор готви държавата. До изслушване обаче така и не се стигна.

„Подобно решение ще изправи правната система пред разпад и поставя под риск дейността на стопанските субекти”, заяви депутатът Александър Иванов от ГЕРБ.

„Вчера, когато беше обявено това от ресорния вицепремиер, буквално телефонът ми се запали от директори на лечебни заведения“, каза проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ. Той даде пример какво би последвало в здравната система от обявяване на форсмажорни обстоятелства. „Една фирма може да не достави кислород и ще се постави в риск живота на пациентите“ предупреди проф. Ангелов.

Форсмажор означава край на правната система на страната, която се разпада, каза Радомир Чолаков от ГЕРБ. Той посочи, че това означа да спрат да функционират и държава, и общини, и бизнес. „Това е много лош знак към международните пазари и означава, че никой инвеститор няма да стъпи тук", каза бившата шефка на Агенцията по инвестиции Десислава Трифонова, сега депутат от ГЕРБ.

„При БСП всичко започва с форсмажор и свършва с форсминор, тази непреодолимата сила се нарича БСП", каза Тома Биков.

„Демократична България“ се обяви срещу предложението на Нинова, а от „Продължаваме промяната“ казаха, че въпросът все още се обсъжда и няма решение, предаде Mediapool.

„Очевидно има проблем в разплащанията на фирмите, но в Министерство на финансите се разработват мерки. В тази връзка такава радикална мярка, която не е обсъдена между коалиционните партньори, не намираме за обоснована. Не е нещо, което е уместно на този етап и се противопоставяме на не“, заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов в кулоарите на парламента.

Единствено БСП защити лидера си. Депутатът от левицата проф. Георги Михайлов иронично предложи да се направи комисия по лексика в парламента, която да разясни какво е форсмажор.

„Ако някой каже, че ситуацията е съвсем нормална при двегодишна пандемия и война в Украйна, ако всичко това не са форсмажорни обстоятелства, кое са форсмажорни обстоятелства?“, попита той.

Бизнесът е поискал обявяване на форсмажор още на 8 март

Междувременно от управляваното от Корнелия Нинова Министерство на икономиката съобщиха, че още на 8 март работодателите са поискали правителството да издаде документ за военни действия на територията на Украйна, който да служи за получаване на сертификат за форсмажор за българските фирми.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:08, 17 мар 22

Конярката да си хвърля оставката, като си вземе и министрите на земеделието, и на труда. Пълни некадърници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама