Митрофанова предупреди България за оръжията за Украйна

20:02, 17 мар 22 25 2388 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова отправи предупреждение към България във връзка с евентуален износ на оръжия за Украйна. Според нея  подобни действия ще доведат до отрицателни последици в отношенията между България и Русия.

По-рано днес западни медии съобщиха, че американският министър на отбраната Лойд Остин ще се опита да убеди България и Словакия да изпратят на Украйна зенитни ракети С-300, които президентът Володимир Зеленски поиска. И двете страни разполагат с противовъздушните ракетни системи С-300 от времето на Съветския съюз, с които са обучени да работят и украинските военни.

Остин днес се срещна със словашкия министър на отбраната Ярослав Над, който обяви, че страната му е готова да предостави зенитно-ракетни комплекси С-300 на Украйна, ако НАТО осигури техен заместител. Разговорът на американския военен министър в София с премиера Кирил Петков ще е в събота сутринта. Ден по-рано той Остин ще се срещне с военния министър Драгомир Заков. Днес двама министри – Корнелия Нинова и Даниел Лорер вече отрекоха възможността България да изнася оръжия за Украйна.

Изненадващи визити от САЩ и ЕК у нас

Руският посланик в България обаче побърза да предупреди, че доставките на оръжия (включително от съветски произход) и бойни припаси за украинските националисти „едва ли ще добави оптимизъм за двустранния диалог, който засега и без това е влошен“.

Митрофанова добави, че засега доставките на енергоносители в България се извършват непрекъснато и в пълен обем. „Русия винаги е била надежден гарант на енергетическата сигурност от световно ниво. Ние високо ценим това реноме, макар че сме готови за сериозно противопоставяне в енергийната сфера“, посочи посланикът.

„В контекста на провежданата от въоръжените сили на Русия специална операция в Украйна определени представители на българския естаблишмънт прокарват тезата за необходимостта да се разграничи руският народ от Президента на Руската Федерация Владимир Путин. Тази „нова“ теза на западната пропаганда е добре позната още от периода на Великата Отечествена война. Фашистките агресори безуспешно тиражираха подобни неща на окупираните територии с цел да деморализират населението и го подтикнат към сътрудничество“, коментира още Митрофанова, като отбелязва високия рейтинг на държавния глава.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама