Новият световен ред

08:00, 18 мар 22 / Политкаст 25 2645 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

През последните векове това, което наричаме световния ред се е сменил поне няколко пъти. От три седмици интензивно говорим за промяната в структурата на международните отношения и направо на световния ред. Какво обаче представлява абстрактното понятие световен ред и съществува ли наистина подобно животно? Време е в „Под лупа“ да ви представя книга, която е пътеводител в темата. Ако сте следили рубриката то знаете, че имаме афинитет към трудовете на гениите на геостратегията и геополитиката. Един от тях е Хенри Кисинджър, а днес ще ви разкажа на кратко за книгата му „Световен ред“. За друго заглавие от Хенри Кисинджър можете да чуете 4-тия епизод.

„Политкаст“ еп. 4: Изкуството да бъдеш държавник

Всъщност с книгата Кисинджър оставя впечатлението, че никога не е имало същински световен ред. Всеки един от големите центрове на власт в света е имал своята философия за това как иска да изглежда света и се е опитвал да изнася идеите и концепциите си навън. Дали с огън и меч, дали с дипломация, кой както може. В зависимост от мощта и влиянието на дадения играч на световната сцена, неговата воля се е изпълнявала повече и неговите идеи са се продавали повече. Това ще рече, че световния ред не е по същество договорен, просто има периоди, в които дадени държави и цивилизации налагат своята концепция по-успешно и отчетливо върху голяма част от земното кълбо.

В „Световен ред“ Кисинджър прави прецизна историческа и съвременна дисекция на четири основни визии за международната политика – европейската, ислямската, далечно азиатската и в частност китайската и разбира се, американската. За да изгради и представи тези визии, авторът черпи предимно от историята, така че книгата представлява една комплексна екскурзия през различни култури, разбирания, повратни събития и лидери. Ще се запознаете по разбираем начин с основите, теориите, методите и модерните предизвикателства пред международната политика. Както казах и в 4-тия епизод, Кисинджър е от най-добрите учители по темата.

„Световен ред“ на Хенри Кисинджър е страхотна комбинация от исторически разказ, съвременен анализ (макар и към 2014-та година) и систематични, реалистични прогнози за бъдещето. Това е тези книги, които ни напомнят, че за да разберем сложните политически процеси в съвременния свят не ни трябва да четем анализи на настоящето или прогнози за бъдещето. Трябва ни единствено да изучаваме история.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама