Сблъсъци в парламента след ареста на Борисов

09:46, 18 мар 22 / Политика 25 1532 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Високо напрежение в пленарната зала принуди Никола Минчев да обяви почивка. Депутатите от ГЕРБ влязоха в пряк сблъсък с депутат от БСП и с председателя на парламента. Днешното заседание започна в тотален хаос, след като снощи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе арестуван при спецоперация. 

Бойко Борисов е задържан при спецоперация

Председателят на НС Никола Минчев заяви, че с действията си срещу бившия премиер властта не се опитва да прикрие нищо. Той определи случилото се късно снощи в дома на Борисов в Банкя като нормално.

Свиленски: 12 години покушение върху демокрацията 

Всичко започна след като Георги Свиленски от БСП излезе на трибуната за декларация във връзка със снощната акция на МВР в Банкя. „Хората, които 12 години извършваха покушение върху българската демокрация, днес ни дават уроци за демокрация. Хора, които 12 години упражняваха насилието като форма на управление, днес казват, че е нарушен консенсусът за ненасилие“, започна декларацията си Георги Свиленски и бе прекъснат с викове „оставка“ от депутатите на ГЕРБ.

„Оставка на какво викате, колеги. Вашият страх, че всеки един от вас е съпричастен към това, което се случва, ви води до това да викате оставка“, коментира Свиленски, цитиран от БГНЕС.

Това ядоса ГЕРБ и се стигна до физически сблъсъци между депутати на парламентарната трибуна. 

ГЕРБ: Ще работим за предсрочни избори

От днес ПГ на ГЕРБ ще работим за предизвикване на предсрочни парламентарни избори, обяви Даниел Митов от трибуната. Той определи ареста на Борисов като „покушение срещу българската демокрация“ и допълни, че среднощните обиски ни превръщат в „страна от третия свят“. „Правителството в лицето на МВР си позволи да злоупотребява с името и функциите на Европейската прокуратура. Тази лъжа ще бъде разобличена“, заяви Митов.

Хлябът е скъп, а зрелищата засега безплатни. Кабинетът заложи на зрелищата без да разсъждава. Никой не е над закона, но това важи и за тези, които нарушават основния закон. Веднъж тръгнало в посока на политическите репресия и заглушаване на опозицията, за правителството има само един път - пътят на увеличаващите се репресии. Докато накрая властта не се превърне в източник на терор за всичките си граждани и не създаде държава, в която всеки живее в страх“, каза още той.

ПП: Време е да приключим Прехода 

Законност, ред и реална борба с корупцията Заради това стотици хиляди българи излязоха на протести. Заради това ние оставихме професии, семейства, досегашния си живот. Разбираме, че българското общество възприема ареста на г-н Борисов като безпрецедентен. Това са нормални следствени действия за разлика от арестуване на жени, оковаването им в белезници и държането им на улицата на тротоара“, заяви председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров в декларация. 

„Влязохме в политиката със заявка за спазване на закона и нулева толерантност към корупцията. Дали има извършени престъпления. Отговорът е в ръцете на следствените органи“, посочи той и допълни: „Време е да приключим Прехода и България да стане нормална европейска държава“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама