Галерия „Сердика“ представя Рафаил Георгиев – Raffò с „Малки монументи“  

13:20, 18 мар 22 / София 25 1596 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Галерия „Сердика“ представя „МАЛКИ МОНУМЕНТИ“ на Рафаил Георгиев – Raffò. Експозицията от концептуализирани реплики на негови вече известни скулптури може да бъде видяна от 23 март до 15 април.

Вернисажът е на 23 март (сряда) от 17:00 до 20:00 часа при спазване на всички задължителни противоепидемични мерки.

В заглавието на експозицията „МАЛКИ МОНУМЕНТИ“ се съдържат два концептуални парадокса, които според автора играят ключова роля за осъществяване на настоящия проект. Единият парадокс е, че обикновено зрителят очаква да види първо творбите, които са сътворени за конкретен конкурс или изложба, но в този проект Рафаил Георгиев прави точно обратното – смалява и компресира до такава степен вече реализирани и показвани от него скулптури в публичното пространство, че отново да се поберат в изложбената зала и с новия си мащаб да се превърнат в „малки монументи“. Вторият е в очевидния оксиморон на самото заглавие – монументът е трансформиран в модел на самия себе си. 

Реализацията на проекта „Малки монументи” в Галерия „Сердика“ под формата на изложба има провокативен и познавателен характер. Изработените концептуализирани реплики са на реализирани от мен публични творби в Seoul, Южна Корея (2015), Santiago de Chile, Чили (2016), Rishon LeZion, Израел (2018), Мездра, България (2020), Bad Salzungen, Германия (2016), Craiova, Румъния (2017), Alanya, Турция (2019), Beziers, Франция (2021), Kenzingen, Германия (2019), Wuhu, Китай (2022). Творбите са подбрани от по-обширна колекция на публични творби, които съм създал през последните 10 години, така че да се илюстрира разнообразието на материали използвани за създаването им - камък, дърво, метал и др. Изпълнението на тези пре-мащабирани „малки монументи” е посредством специфичен софтуер за 3D моделиране, като те са „разпечатани” със съвременни 3D принтери“, казва Рафаил Георгиев и допълва, че от години използва новите технологии за проектиране, както и за реализация на своите скулптурни творби. 

Обратният процес на „смаляване“, близък до оригиналния прото-модел на вече реализираните творби цели да намери нова релация с пре-мащабирания обект, който преживява промените в новото пространство, също както и неговия зрител, обяснява още автора и допълва, че генерираната проекция развива живота на публичната скулптура, връщайки я като третична рефлексия в изложбената зала. 

Проектът се реализира по програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама