Рашков мълчи за ареста на Борисов

15:20, 18 мар 22 / Политика 25 2022 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков отказа да коментира ареста на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Бойко Борисов е задържан при спецоперация

Рашков участва в петъчния парламентарен контрол, а след това проведе разговори в стаята на парламентарната група на „Продължаваме промяната“. Той обаче не пожела да отговаря на журналистическите въпроси за задържането на Борисов, а в помощ да избегне камерите и микрофоните му се притекоха депутатите от най-голямата партия в коалицията.

Какво знаем за ареста на Борисов до момента?

Късно в четвъртък, ръководеното от Рашков МВР обяви, че лидерът на ГЕРБ, пиарът му Севделина Арнаудова, бившият финансов министър Владислав Горанов и бившият шеф на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова са арестувани при мащабна полицейска акция във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България.

За случая обаче не бе информирана родната прокуратура, която официално бе уведомена „по факс“ тази сутрин. Държавното обвинение посочи, че в досъдебното производство е записано, че Борисов е задържан за изнудване и това изключва компетентността по този случай на Европейската прокуратура.

Междувременно стана ясно, че Менда Стоянова не е сред задържаните.

Връзката с Васил Божков

Според финансовия министър Асен Василев от задържаните лица може да съдим, че Борисов е арестуван по сигнал на бившия хазартен бос Васил Божков и заради доклада на АДФИ от миналата година, който откри щета от над половин милиард лева заради работата на Комисията по хазарта. Самият Божков обяви, че в последният месец е дал показания пред европейски прокурори и „има неоспорими доказателства и свидетели“, които подкрепят тезата му, че е бил жертва на рекет от страна на бившата власт и е платил над 60 млн. лв. подкупи. Че става дума за разследване, свързано с Божков, твърди и съпругът на арестуваната пиарка на Борисов Севделина Арнаудова - Делян Димитров.

Сигналът на „Боец“

Според адвоката на Борисов също Европейската прокуратура няма отношение към случая, тъй като не става дума за европейски пари, а за сигнал на сдружение „Боец“ по медийни публикации, за които бившият премиер вече е давал обяснения. От Сдружението обявиха, че Борисов е арестуван именно по техен сигнал за множество престъпления в дълъг период от време. В него се говори за снимките с пачки и кюлчета от спалнята на лидера на ГЕРБ. 

Борисов е разпитан заради кюлчетата в чекмеджето

На фона на това бившият депутат Георги Кадиев днес съобщи, че отново е привикан да дава показания по сигнала на „Боец“. Той посочи, че миналата година е отговарял на въпроси на полицията заради това в периода 2014-2015 година е един от авторите на промените в Закона за хазарта.

Борисов вече е разпитван два пъти по споменатите сигнали - през юни миналата година и януари тази. На разпити бяха викани и Севдалина Арнаудова, Владислав Горанов, както и Менда Стоянова.

Кирил Петков като свидетел

Менко Менков обяви, че досъдебното производство срещу Борисов е от вчера и по него е разпитан само един свидетел - премиерът Кирил Петков. Самият министър-председател потвърди, че е дал показания и уточни, че е питан за разговорите си с европейския прокурор Лаура Кьовеши и за одитен доклад на министерство на финансите.

Адвокатът на Борисов обяви още, че заповедта за арестите е дошла от кабинета на Петков, което към момента не е потвърдено. Министър-председателят коментира само, че е „дал свобода на институциите“.

От самата Европейската прокуратура съобщиха, че извършват акция у нас, но нито потвърдиха, нито отрекоха за арести.  

До момента срещу Борисов все още няма повдигнато обвинение. 24-часовият арест изтича тази вечер и ако прокурор не удължи ареста за 72 часа, той трябва да бъде освободен.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама