„Следващия път могат да ме убият“: Освободиха Борисов от ареста

20:29, 18 мар 22 / Политика 25 2189 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Освободиха от ареста бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, бившата шефка на правителствената информационна служба Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов. Те са отказали да дават показания.

Адвокатът им Менко Менков подчерта, че не е повдигнато обвинение на никого. Той нарече цялата история около арестите „изключително тежка политическа репресия”. „Задържането е крайна мярка, която в случая не се налага. До момента, в който са извършвали претърсванията, полицаите не са знаели, че трябва да задържат някого. Те са получили нареждане в последния момент”, посочи адв. Менков. Той подчерта, че ще заведе жалба срещу снощните арести. 

Задържаните бяха посрещнати от бурни аплосименти от десетки членове и симпатизанти на ГЕРБ пред сградата на Главна дирекция „Национална полиция“. Те скандираха „Бойко“, „Победа“ и „Оставка“. Журналистите, които чакаха отвън, пък се сблъскаха и си отправиха остри реплики по време на живите включвания в националните медии. 

Брутално, гадно, върнаха ни в комунизма. Снощи вечеряме с децата - влизат цивилни, униформени, поемни лица. Никакво обвинение не ми повдигнаха. Нищо... 24 часа седим в килиите, нито един милиционер не дойде. Точно както 44-та година... Явява се министър-председател, вика полицаите, той се явява свидетел на мафията, на Черепа. Почват да пишат и той им казва - отивайте и ги прибирайте, защото могат да скрият доказателства. Затова ни викаха и през декември. Дойдоха, провериха, издържахме 24 часа, изстинахме... Следващия път могат да ме убият“, каза Борисов в първия си коментар, след излизането от ареста.

Никой не е водил разпити с нас, влязоха много полиции - 3 патрулки, полиция от ГДНП, разследващи полицаи... Всичко ставаше пред очите на детето ми и никой не ни даваше никакво обяснение. Всичко това продължи от 21.00 до 3.00 часа през нощта. Полицаите се държаха нормално“, разказа Севделина Арнаудова, като отбеляза, че е прекарала нощта на един стол в 7-о РПУ в София.

По думите ѝ от претърсването са иззели от дома ѝ само рекламни материали и един тефтер, в който е пишело името на Борисов. Тя обвини премиера Кирил Петков, че си е позволил да въвлече в показанията си и името на европейския прокурор Лаура Кьовеши. Арнаудова определи позоваването на показания на Васил Божков като абсурдно„Най-скандалното е, че те задържат с прессъобщение. Мафията си има държава“, изтъкна пиарът на ГЕРБ.

Горанов отказа да коментира задържането си, като препрати въпросите на журналистите към адвокат Менко Менков. Той определи поседните 24 часа като „самотни“.

Припомняме, че Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова бяха задържани снощи, като прекараха нощта и деня в ареста на столичното 7 РПУ. От полицията първоначално обявиха, че арестът е във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България. Адвокатът на Борисов Менко Менков обори тези твърдения и посочи, че арестът е на база сигнал на сдржение „Боец“ по медийни публикации. Заповедта за задържането на лидера на ГЕРБ пък е за изнудване, без обаче да става ясно кой, кога и за какво е бил изнудван от Бойко Борисов.

По-късно днес прокуратурата опроверга първоначалното съобщение на МВР, че разследването срещу тях е заради европейски проекти. От Софийската градска прокуратура обявиха, че са получили документи от Главна дирекция „Националната полиция“ по факс и разследването е разпределено на прокурор Мария Нейчева. 

Няколко часа по-рано МВР обяви, че наблюдаващите прокурори по разследването срещу Борисов, Арнаудова и Горанов са се забавили с преценката на доказателствата. 

Вътрешният министър Бойко Рашков отказа да коментира задържането.

Повече за снощните арести може да причетете ТУК.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама