1,5% ръст на заболеваемостта от COVID-19

09:14, 20 мар 22 25 1744 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Има 1,5% ръст на заболеваемостта от COVID-19 в страната, но не виждам драма в развитието на вируса. Спря тенденцията на спад. Това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев пред bTV.

По думите му повишаването се наблюдава изключително внимателно. „Нови ограничителни мерки не са на дневен ред, но ако има сериозно нарастване на болните и натиск върху здравната система, такива ще бъдат обмислени“, каза Кунчев.

Вирусът започна да става ендемичен, затова не съм притеснен от този ръст на болестта. Наистина се предава по-лесно, но не води до тежко заболяване“, каза още той.

Кунчев очерта и вариант за развитие на вируса в негативна посока. „Ако коронавирусът еволюира в посока на по-опасен вариант или щам, тогава перспективата за България като най-малко ваксинирана е да сме най-рискови, най-предразположени към висока смъртност и заболеваемост“, каза той.

По думите на Кунчев действията на държавата за справяне с коронавируса в последните две години е трябвало да бъдат по-малко емоционални.

Данните от последното денонощие

919 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие. Това сочат данните на Единния информационен портал. Направени са 7823 теста, което значи, че положителните проби са малко под 12%.

Традиционно най-много са новите случаи в София - 282, следват областите Варна - с 132, и Бургас - със 114 новоинфектирани.

През вчерашния ден са починали шестима души с Covid-19, а като излекувани са отчетени 518. В болница се лекуват 2187 пациенти, от които 255 са в интензивно отделение. Новопостъпилите в болнично заведение са 65, от тях около 78% не са ваксинирани.

В събота са били поставени 523 дози ваксини. Общият брой на хората със завършен ваксинационен цикъл у нас вече е 2 056 729.

От утре, 21 март, отпада изискването за „зелен сертификат“ за всякакви дейности и мероприятия в България, ограничени до момента.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама