Христо Иванов: В наш интерес е да помогнем с оръжия на Украйна

10:51, 20 мар 22 / Политика 25 2011 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В интерес на България е да помогне на Украйна, включително с различен оръжеен капацитет. Въпросът обаче може да бъде повдигнат само когато има шанс подобно предложение да бъде прието от мнозинство, което е обяснимо и е част от внимателно съхраняване на концепцията от това управление. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов пред БНТ.

„Демократична България“ и БСП са на различни позиции в управляващото мнозинство за това дали трябва да предоставим оръжейна помощ на Украйна, допълни Иванов.

Какъв ще е резултатът - тепърва ще спорим, защото това не е лесно решение и е решение, в което и българското общество е разделено и е добре да мине обществено обсъждане и да се роди консенсус. Рискът да минем на варианта „плаващо мнозинство“ - решение тип „шведска маса“ - днес си сипвам от пържените яйца с вас, утре пия кафе с някой друг, е фундаментален риск за нас и е нещо, което ни плаши. От тази гледна точка сме много въздържани да правим провокации“, каза Иванов.

САЩ не са искали от България военна подкрепа за Украйна

Той допълни, че управляващите ще продължат да търсят подкрепата на опозицията по големите въпроси, които касаят развитието на страната като позицията за Украйна и съдебната реформа.

Целта е да събираме по-големи мнозинства по такива важни теми. Така че ние ще спорим и ще заявяваме ясно нашата позиция - трябва да оказваме помощ на Украйна и да се възпозвавме пълноценно от членството в НАТО - включително да поискаме разполагането на многонационален сериозен контингент на българска територия, да пордължава и да се засилва еърполисинга и е много сериозно да осъзнаем, че в наш интерес е да помогнем, включително с различен оръжеен капацитет, на украинските ни приятели. Защото техният успех е най-бързия път към приключването на тази война“, каза Иванов.

Той призна, че управлението може да бъде критикувано за недостатъчна степен на координация и това е разговор, който се води в рамките на коалицията. „Кородинацията е трудна по условие, защото става дума за сложна и разнолика коалиция. На някои колеги не им харесва това, но аз от самото начало съм откровен с избирателите. Но коалицията продължава да бъде безалтернативна – ако се появи нещо коренно различно, то ще се чудим дали случайно на тези избори не се е явил Путин“, каза Иванов.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 5
1 Защо 13:42, 20 мар 22

В наш интерес е да си налягаме парцалиъе

2 Баба Ванга е казала обратното 16:48, 20 мар 22

Чуй поне Ванга или цар Борис - Никога срещу Русия, още повече, че тече фашизация на Украйна

3 Асен 19:32, 20 мар 22

Ако мнението на Христо Иванов имаше значение, нямаше едва да е влязъл в парламента!

4 Анонимен 09:44, 21 мар 22

Това, което предлага този, е ние да си оголим отбраната, и ставаме директна мишена на Путин. Трябва да се забрани говоренето на политици, по тясно професионални теми. Нашите военни не са губели битки, но дипломатите винаги.

5 Тими 13:38, 21 мар 22

Както обикновено Иванов изкача с налудничави идеи ... Абе, Ицо, вземи помисли малко, че ако погогнем с оръжия България ще влезе във войната ... Ама нейсе, за какво да ги мислиш тия неща ...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама