Започва строителството на метрото до кв. „Левски“

14:15, 21 мар 22 / София 25 1703 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

От днес започва строителството на разширението на третата линия на софийското метро под бул.„Владимир Вазов“ в район „Подуяне”. Разширяването на третия метродиаметър включва трасето жк „Хаджи Димитър” - жк „Левски” и е с дължина 3 км и 3 метростанции.

След 3 години още 40 хил. души дневно ще имат достъп до най-бързия и удобен транспорт. Моят ангажимент към софиянци е строителството на метрото да не спира“, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„За участъците през „Подуяне“ и „Слатина“ беше заложено съфинансиране от Плана за възстановяване. За съжаление, правителството реши да изключи от Плана метрото през „Слатина“. Сега започваме строителството към „Левски Г“ със средства от бюджета на общината, за да не бавим изграждането, като се надявам, че Планът на държавата ще бъде одобрен в най-кратък срок“, коментира Фандъкова.

Участъкът през „Слатина“ ще финансираме със собствени средства, като вземем инвестиционен заем от ЕИБ и съфинансиране от държавата. Правителството спази ангажимента си и осигури първите 40 млн. лв. в бюджета за тази година. Очаквам да гарантира обещаните средства и за следващите 3 години, защото не можем да си позволим да започнем строителството, което да не завърши“, каза още кметът.

Метрото стига до кв. „Левски Г“ през 2025 г.

Налага се промяна в организацията на движението по булевард „Владимир Вазов” до 19 септември (включително). За този период се забранява влизането на пътни превозни средства по южното пътно платно на булеварда между ул. „Васил Кънчев” и ул. „549”, като движението ще се извършва двупосочно в северното пътно платно в посочения участък, съобщават от Столичната община.

Забранява се и влизането на пътни превозни средства по северното пътно платно между ул. „Поп Груйо” и ул. „Поручик Георги Кюмюрджиев”, като движението се извършва двупосочно в южното пътно платно на бул. „Владимир Вазов” в посочения участък.

Автобусите от линии №78 и 100 и тролейбусите от линии №1 и 3 ще се движат в северното пътно платно в участъка от ул. „Левски Вековен” до ул. „549” в посока ж. к. „Левски Г”. Автобусите от линии 12, 14, 78, 119 и 120 ще се движат в южното пътно платно в участъка от ул. „Поручик Георги Кюмюрджиев” до ул. „Станислав Доспевски” в посока ул. „Летоструй”. За автобусни линии 78 и 120 се разкриват временни спирки.

Срокът за изпълнение на метрото е 39 месеца или 2025 година. Разширението на третата линия от софийското метро се осигурява удобна връзка на източните квартали на столицата „Хаджи Димитър", „Сухата река”, „Левски Г” и „Левски В”, в които живеят и работят около 90 000 души, с центъра и западните части на града.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама