Нинова не можела да даде оценка на Путин

09:43, 21 мар 22 / Политика 25 1447 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова не пожела да даде оценка на руския президент Владимир Путин като лидери. На въпрос какво мисли за него тя каза само, че не дава лични оценки на лидери на държави или партии.

Мога да оценявам събитията, последиците за България, но персонални оценки не правя“, коментира Нинова. „Това е война и нямаме колебания за случващото се. Националният съвет на БСП има позиция по тази тема. Това е агресия, която ние осъждаме“, каза още тя в предаването „Защо, господин министър?“ по bTV.

Корнелия Нинова посочи, че не е съгласна с предложението в България да идват американски части. Според нея президентът Румен Радев е прав, казвайки, че който вземе решение за предоставяне на въоръжение, въвлича България във война.

Форсмажорът не е хрумка

Твърдението, че въвеждането на форсмажор е „хрумка на БСП“ не е вярно. Инициативата дойде от българските фирми, а целта е да ги защитим да не фалират и да не се освобождават хора от работа. Нашата цел е да спасим българската икономика“, обясни Нинова по повод предложението за формасжор, което не срещна одобрението на коалиционните й партньори. Тя обърна внимание, че през последните дни са се изговорили много неверни неща от политици, анализатори и икономисти, които не познават материята и заявяват, че това е безсмислено и ненужно.

Нинова представи документи, които показват, че идеята е съгласувана с МВнР, министерствата на правосъдието, на труда и социалната политика, на здравеопазването, на околната среда и водите – всички без забележки. Такова писмо е изпратено и до Министерството на иновациите, но от там все още няма отговор.

Сама срещу всички: Никой не подкрепи идеята на Нинова за режим „Форсмажор“

„В сряда, когато го обявих публично, нямахме нито един отказ до този момента“, допълни Нинова. „Ако наистина нагласите са, че не бива да го въвеждаме, ще го обсъдя с колегите. Ако не са съгласни, да си оттеглят подписите от тези писма. Дано след няколко месеца, като започнат да фалират фирми по тази причина, а не по някакви други, да не се сетим за този разговор със закъснение“, каза министърът на икономиката.

Защо арестуваха Бойко Борисов?

Прокуратурата трябваше да образува досъдебно производство и да започне събиране на доказателства. След което в двумесечен срок да излезе пред обществото и да заяви, че е събрала достатъчно доказателства, повдига обвинения на Борисов и Горанов и внасяме обвинителен акт в съда. Или не събрахме достатъчно доказателства и прекратяваме делото“, коментира Корнелия Нинова.

Тя заяви, че не вижда нарушения в процеса по претърсване, обиск и изземвания. 

„Репресии няма, законът е спазен“

Според нея битката между МВР и прокуратурата е вредна за чувството за справедливост, което хората искат да усетят. „Докато МВР и прокуратура мерят кой какви доказателства е събрал и не е събрал, няма да има справедливост. Затова смятам, че прокуратурата трябва да се намеси по-решително. Можеше отдавна да е образувала досъдебно производство, да си е провела процеса по събиране на доказателства и да е дала яснота на обществото има или няма престъпление и този въпрос да приключи. С това тупане на топката и прехвърляне на отговорност и обвинения единствено към МВР няма да се стигне до този резултат, за който хиляди хора протестираха по площадите“, смята Нинова.

Тя каза още, че не е знаела за акцията на МВР и е научила от медиите за нея. Според Нинова не е редно да се научава по този начин. „Трябваше да го обсъдим предварително или поне да бъдем информирани, за да имаме готовност за реакция. Но разбирам и колегите, че са се опитвали да запазят предварителните следствени действия в по-малък кръг хора, за да не изтече информация“, каза министърът на икономиката.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама