„Българите не подкрепят действията на правителството срещу Русия“

15:40, 21 мар 22 / Политика 25 1900 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Българският народ не подкрепя нито реториката, нито действията на правителството срещу Русия. Това заяви руският посланик в София Елеонора Митрофанова в ефира на телевизионния канал „Россия 24“.

„Хората в България все още не подкрепят реториката и действията на своето правителство по отношение на специалната операция в Украйна“, каза тя, цитирана от БГНЕС. Посланикът спомена, че по време на посещението на ръководителя на Пентагона Лойд Остин в България, е имало антинатовски митинги в подкрепа на Русия.

Протест на „Възраждане“ посрещна Лойд Остин у нас

Получаваме и писма за подкрепа, а в интернет много хора сами превеждат нашите уебсайтове от руски на български“, подчерта Митрофанова. Тя уточни, че това не е позицията на всички хора, а на мнозинството. 

10 руски дипломати напуснаха България

Днес стана ясно, че десетте руски дипломати, които бяха обявени за персона нон грата, са напуснали територията на България.

На 18 март България обяви 10 руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата, като им даде 72-часов срок да напуснат страната ни. Предложението бе направено от компетентните власти и съгласувано с премиера Кирил Петков заради „дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения“. Руското посолство в София заяви, че „този враждебен демарш скоро ще получи съответната оценка и реакция, адекватна на новия дух на двустранните отношения“. 

България гони още 10 руски дипломати

Малко след България Литва, Латвия и Естония също обявиха, че ще изгонят общо 10 руски дипломати на основание „дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения“.

Петков: Няма да допуснем да се месят във вътрешната политика 

Единственото, което искаме да покажем е, че си защитаваме интереса и няма да допуснем някой друг да ни се меси във вътрешната политика, заяви по темата премиерът Кирил Петков пред журналисти край гръцкия град Комотини. „Ние сме си България, България трябва да си гледа интересите и, ако някоя държава се опитва да прави нейната си политика през шпиони в нашата страна, това не е допустимо“.

„Информацията, че руските дипломат са шпиони, дойде от нашите служби“, посочи Кирил Петков и отбеляза, че за всички изгонени руски дипломати има доста конкретни данни, които не са публична информация. „Това, което виждахме напоследък, тези хибридни атаки, които наблюдавахме, са управлявани от точно тези координатори, които много пъти са точно шпиони“, посочи още Петков, цитиран от БТА.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Защо триете коментарите 14:54, 21 мар 22

Винаги с Европа и никога срещу Русия!

2 Очакваме мира 15:37, 21 мар 22

Опитваме се да разберем причините, осъждаме нацистите, жал ни е за жертвите и от двете страни, и чакаме примирието. А тази истерия срещу руските хора на изкуството е безумие

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама