Фандъкова нарушила закона с назначаването на Иванов в инспектората?

12:02, 22 мар 22 / София 25 2028 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

От „Спаси София“ подадоха сигнал до компетентните институции с искане за проверка на действията на кмета Йорданка Фандъкова при назначаването на Ивайло Иванов за нов директор на Столичния инспекторат. Сигналът е внесен в Главната дирекция по труда и до областния управител на София.

Според тях Фандъкова е нарушила закона, тъй като е назначила изгонения от МВР заради полицейското насилие на трудов договор, с което е спестила на Иванов явяването му на конкурс. А по този начин е не е спазила чл. 10 на Закона за държавния служител. 

Фандъкова оневини Иванов за насилието и повиши ранга на Столичния инспекторат

В отговор на официално запитване от „Спаси София“ за правното основание за назначението, Столичната община е потвърдила, че Ивайло Иванов е назначен като директор на Столичния инспекторат на трудов договор. „Г-жа Фандъкова е назначила освободения от МВР кадър като обикновен наемен работник, въпреки че той заема висока ръководна позиция в администрацията. Нормативната уредба обаче изисква директорът на Столичния инспекторат да се назначава по процедурата за държавни служители. Затова смятаме, че кметът Фандъкова е нарушила закона и назначаването на г-н Иванов практически е незаконосъобразно“ - обяснява адв. Христо Копаранов от юридическия екип на градската организация.

Активистите уточняват, че кметът е нарушила член от закона, който ясно казва: „постъпването на държавна служба в съответната администрация задължително се предхожда от конкурс и чрез конкуренция, основана на професионални качества“. Независимият общински съветник Борис Бонев е категоричен, че с това нарушение на закона, Фандъкова е спестила явяването на публичен конкурс в който да се докаже, че г-н Иванов има необходимите професионални качества и подготовка да заеме тази отговорна административна функция.

Ще има конкурс за нов директор на Столичния инспекторат

„Назначаването точно на г-н Иванов беше крайно съмнително още в самото начало, заради създалото се усещане, че неговата роля е да предпази близките до ГЕРБ фирми от санкции. Нека не забравяме, че на тях Столичната община ежегодно плаща по няколко стотин милиона лева. Ако тези закононарушения бъдат доказани, то освен незабавна оставка на г-н Иванов, политическа отговорност трябва да понесе и г-жа Фандъкова. Тя лично го назначи и трябва да се научи да носи пълната отговорност за своите действия“, настоява Борис Бонев. 

От „Спаси София“ допълват, че не е без значение и фактът, че при назначаване по трудово правоотношение служителят не е обвързан от изискването за политически неутралитет на държавните служители, заложено в чл. 116, ал. 1 на Конституцията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:13, 22 мар 22

.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама