Съвети при избора на рамка за матрак

18:15, 23 мар 22 / Любопитно 25 1659 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Изборът на легло е от изключителна важност, като нещото, на което най-много обръщаме внимание е матракът и дизайнът на самото легло. Но има елемент, който доста често пренебрегваме и не обръщаме толкова много внимание, а именно избора на правилната рамка за матрак. Тя е от съществено значение, затова днес ще обърнем внимание на нея.

Рамката за матрак не е само място, на което да се постави матракът. Тя е стилно допълнение, което може да бъде детайл, завършващ дизайна на спалнята. Но това не е всичко. Рамката има важната функция - да придържа матрака и да даде повече стабилност на леглото, така че да ви осигури максимално удобство по време на сън.

Но как да изберем подходяща рамка за матрак. Малко по-долу споделяме няколко важни съвета, на които да обърнете внимание, така че да сте сигурни, че си гарантирате правилния избор за вас.

Видове рамки за матрак

Рамката за матрак може да бъде единична или двойна. Това е първата и най-важна характеристика, на която трябва да обърнете внимание. Както и самото име подсказва, единичните подматрачни рамки са предназначени за единични легла, съответно двойните рамки- за двойни.

Размер на рамката за матрак

Друга ключова характеристика при избора на рамка е нейният размер. Той трябва да отговаря на размера на леглото и на матрака, който ще се слага върху нея. Обикновено рамките за матрак се предлагат в стандартните за матраците размери, като се гледа тяхната широчина и дълбочина.

Материал на изработка

Според материала, от който рамките за матрак са направени, те се делят на метални и дървени. Това, което трябва да знаете за тях, е, че и двата типа рамки са достатъчно издръжливи, въпреки че металните се отличават с изключителна устойчивост.

Важно е да се обърне внимание и на височината на техния профил. Той се различава при метални и дървените модели. Дървената рамка за матрак обикновено е с приблизително около 6 см по-висок профил. Това е важен фактор, тъй като някои легла имат ограничение, което не позволява поставянето на дървени рамки. В случай, че вие нямате, то значи биха били подходящи за вашето легло.

Може ли да се използва повдигащ механизъм?

Обикновено и двата вида, дървените и метални рамки за матрак, имат опцията за поставяне на повдигащ механизъм. И все пак обърнете внимание дали го предлага избраният от вас модел. Тук е важно и да проверите дали моделът на вашето легло позволява използването на повдигащ механизъм. Това със сигурност е огромно удобство за вас, защото можете да използвате пространството под леглото, за да съхранявате сезонни дрехи, например.

Обърнете внимание на ламелите

Когато говорим за ламелите, то трябва да знаете, че те са от съществено значение. Те са тези, които поемат по-голямата тежест. Затова е необходимо да бъдат изработени от висококачествени материали, като могат да бъдат метални или дървени.

В случай, че избирате дървени, то ви съветваме да се спрете на моделите, направени от бук. Този вид ламели се огъват и създават усещане, че има пружини. Това, от своя страна, прави леглото много по-удобно.

Друго важно е тяхната широчина и дебелина. Каква да бъде тя, зависи от тежестта, която ще поема рамката. Препоръките ни са да избирате рамки, които притежават по-широки и дебели ламели. Това в дългосрочен план гарантира дълъг експлоатационен живот на рамката.

Още няколко допълнителни неща, на които да обърнете внимание, са броят на летвите, които отговарят за стабилността на леглото. И не на последно място са екстри като подвижни елементи, с помощта на които можете да повдигате позициите на главата или краката.

Накратко, изборът на рамка за матрак не е никак труден, стига да знаете на какво да обърнете внимание. Остава да разгледате моделите, които се предлагат на пазара и да изберете тази, която отговаря на вашите нужди.

*Съдържание от Мебели „Мондо“

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама