Раздор в коалицията: Гюров срещу Каримански в битката за БНБ

16:50, 23 мар 22 / Политика 25 1679 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Управляващата коалиция не постигна единомислие за това кой трябва да бъде новият гуверньор на Българската народна банка.

Вместо да се обединят около една фигура кандидатите за поста са двама – „Продължаваме промяната“ издига шефа на парламентарната група Андрей Гюров, а „Има такъв народ“ предлага шефа на бюджетната комисия в НС Любомир Каримански, чиито амбиции за поста са ясни още от миналата година. Така процедурата за избор на шеф на БНБ се явява като като първия сериозен разрив в управляващата коалиция.

ИТН и ПП с мръсни номера заради новия шеф на БНБ

За втори път партиите в 47-ия парламент се опитват да изберат шеф на БНБ, след като мандатът на настоящия гуверньор Димитър Радев изтече през юли миналата година. Предишната процедура се провали, защото в рамките на 20 дни не бе постигната договорка за консенсусна фигура. За тази процедура партиите разполагаха едва със 7 дни, освен това коалиционният партньор „Има такъв народ“ промени правилата на играта в последния момент с помощта на опозицията - ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. В процедурата за избор бе вписано и изискване за завършен магистър, което се оказа спънка за предходната потенциална номинация на ПП - Анна Райчева, която по тази причина не бе и обявена публично, пише „Капитал“.

Кой кой е?

Андрей Гюров разделя професионалната си кариера между банковия и академичния сектор. Има над 15-годишен опит на експертни и ръководни длъжности в банкови институции в САЩ и Европа. Според официалната му биография, след като учи икономика в САЩ, работи една година като кредитен анализатор в Harris Bank в Чикаго. А след това, докато следва докторантура във Виена, работи в австрийската Volksbank. Когато защитава докторат през 2005 г., напуска банката и става главен асистент по финанси във Виенския университет. От 2010 г. Гюров е главен асистент в Американския университет в България, където преподава финанси. Освен с академична кариера се е занимавал и с консултации, включително и за финансови институции и банки.

„Нашето предложение от „Продължаваме Промяната” е Андрей Гюров, въпреки че сигурно ще е в ущърб на нашата парламентарна група да загубим водача си”, обяви днес пред БНР Венеция Нецова-Ангова, член на две комисии в Народното събрание. Πo дyмитe ѝ Гюpoв e „пpaвилнaтa ĸaндидaтypa cъc cвoятa eĸcпepтнocт, пpoфecиoнaлeн oпит и eтиĸa, ĸoйтo в cлeдвaщитe 6 гoдини дa yпpaвлявa БHБ и дa вoди cтpaнaтa ĸъм eвpoзoнaтa".

Любомир Каримански има над 20-годишен опит в развитието на финансовия сектор. Има магистърска степен по икономика от Университета за национално и световно стопанство - катедра „Финанси”, и магистърска степен по бизнес администрация от Международния бизнес университет Хълт в Лондон. Той има експертен опит в областта на платежните системи, работил е към Европейския банков орган и е получавал международни признания. Повече от 15 години е бил и хоноруван преподавател в УНСС, катедра „Финанси” и лектор в Международния банков институт.

Преди да излезе на политическата сцена, Каримански беше известен като изпълнителен директор на една от двете банки (Инвестбанк), които се представиха най-слабо на стрес тестовете, организирани от БНБ и Европейската централна банка, припомня Mediapool.

 „Любомир Каримански не се е появил отнякъде в последния момент, той беше тук през цялото това бурно време. Аз съм съгласен с министър-председателя, който още в началото на своя мандат заяви, че всяка важна позиция в държавата трябва да бъде заемана от кандидата с най-добрата квалификация. Че трябва да се „вкара експертиза и знания, за да тръгне държавата напред”. Наистина с това съм напълно съгласен. А конкретно за позицията управител на БНБ, аз и моите колеги имаме честта животът да ни е срещнал с човек, за когото сме се убедили, че е най-добрата кандидатура“, обяви лидерът на партията Слави Трифонов.  

„И нещо много важно - всички, които познават Любомир Каримански знаят, че той не може да бъде управляван и никой не може да му нарежда. А това прави кандидатурата му още по-силна. (…)Внушенията и лъжите няма да спрат мен и моите колеги да правим това, което винаги сме правили. А то е едно и също - правим това, което ни повеляват моралът, законите, правилата. В случая - те, а и коалиционното споразумение, ако щете, ни позволяват, но и ни задължават да излъчим една силна и достойна кандидатура. И ние го правим“, пише още лидерът на „Има такъв народ“.

ПП, ДБ и БСП застават зад Гюров

БСП и „Демократична България ще подкрепят лидера на парламентарната група на  „Продължаваме промяната Андрей Гюров, съобщи самият той по време на брифинг в парламента. 

Очаквам да получа подкрепата на БСП и ДБ и да влезем в една истинска и аргументирана дискусия за бъдещето на народната банка. Мисля, че се намираме в много важен момент, в който ще се вземат решения, които ще определят българската финансова система за години наред. Очакваме приемане на България в Еврозоната и очакваме повече прозрачност в управлението на банката. Категорично не трябва да се повтарят историите с КТБ, ББР и други подобни скандални случаи, заяви Гюров, цитиран от БНТ. 

От „няма напрежение“ до „сериозен трус“ в коалицията

Андрей Гюров обяви, че няма напрежение в управляващата коалиция по въпроса, въпреки че Има такъв народ предлага Любомир Каримански за поста. По думите му номинациите за гуверньор на БНБ са нормален процес, който тече в коалицията и за всяка позиция ще се търсят най-подходящите кандидати. 

Коментар направи и Станислав Балабанов от Има такъв народ“, който също посочи, че няма спор. По думите му пленарната зала е тази, която ще избере гуверньор на БНБ. Той заяви, че няма никакви договорки и всичко ще се случи прозрачно пред медиите и ще победи най-добрият. Станислав Балабанов заяви, че коалицията трябва да е максимално обединена във време на война. 

Не така разчете ситуацията съпредседателят на „Демократична България Христо Иванов. Той предупреди, че ако мнозинството не се договори за обща кандидатура, това би било сериозен трус в коалиционното управление и дори намекна, че може да доведе до разпадане на коалицията. Позицията, макар и по-мека, бе споделена и от депутата от БСП Румен Гечев. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама