НАТО разполага батальон в България

18:04, 23 мар 22 25 2341 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

НАТО ще утвърди утре разполагането на общо осем съюзнически батальона по източния фланг, включително в България. 

„Очаквам лидерите да се споразумеят за укрепване на позициите на НАТО във всички области със значително увеличаване на силите в Източния фланг на Алианса - по суша, въздух и море. Първата стъпка е разполагането на четири нови бойни групи на НАТО в България, Унгария, Румъния и Словакия“. Това обяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в навечерието на извънредната среща на върха на алианса утре, на която България ще бъде представена от президента Румен Радев.

Батальони има вече в Полша, Литва, Латвия и Естония.

Това е само първа стъпка и предстои присъствието по източния фланг да се увеличи дълготрайно заради войната в Украйна, допълни Столтенберг. Следващите решения трябва да бъдат приети през юни, предаде „Клуб Z“.

По-голямата част от състава на осемте батальона вече е на място под международно командване, със значително участие на войски от приемащите страни, каза Столтенберг. Бойните групи ще останат на място, докато е необходимо.

България ще приеме чужди войски, но като част от батальон на НАТО

Още в началото на февруари правителството в София реши батальонът на наша територия да бъде преди всичко от български военнослужеши, а дефицитите да бъдат попълнени от други страни членки на НАТО. В началото дори се говореше, че групата ще бъде под българско командване. После стана ясно, че тя ще бъде подчинена на главнокомандващия силите на Алианса.

Русия трябва да спре да говори за ядрено оръжие

Каквото и да било оръжие за масово поразяване ще доведе до изменение на същността на конфликта в Украйна, предупреди Йенс Столтенберг.

„Русия трябва да спре да говори за ядрено оръжие. Това е опасно и безотговорно. При ядрена война няма да има победител, такава война не трябва да се допуска. Русия никога не може да спечели подобна война“, заяви той.

На страните членки ще се наложи да удвоят разходите си за отбрана. Столтенберг повтори, че членството на Украйна в НАТО не е на дневен ред.

Очаква се утре пактът да реши да предостави допълнителна помощ за Украйна за киберзащита и за мерки при химически, биологични, радиологични или ядрени заплахи. Съюзниците вече помагат на Киев с осигуряване на средства за противовъздушна отбрана, дронове, гориво, боеприпаси, финанси и с приютяването на милиони бежанци.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама