Почина Мадлийн Олбрайт

20:53, 23 мар 22 / Свят 25 1872 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Мадлин Олбрайт - първата жена държавен секретар на САЩ и една от най-влиятелните държавници на своето поколение, почина от рак на 84-годишна възраст, съобщи семейството ѝ.

В изявление на семейството на Олбрайт се казва, че тя е починала „заобиколена от семейството и приятелите си“, и се отдава почит на „една любяща майка, баба, сестра и приятелка“, както и на „неуморен защитник на демокрацията и правата на човека“.

Мадлин Олбрайт е родена на 15 май 1937 г. в Прага в семейството на чешки евреи, приели католицизма.

През 1939 г. семейството ѝ се установява в Лондон, а след края на Втората световна война се връща в Чехословакия. Бащата на Мадлин – дипломатът Йозеф Корбел е изпратен като посланик в Югославия. По-късно Корбел бяга отново със семейството си от страната – този път от комунистическото управление, и емигрира в САЩ.

Дипломат и политик от Демократическата партия, Олбрайт стана първата жена - държавен секретар на САЩ по време на администрацията на президента Бил Клинтън (1997 – 2001 г.).

Мадлин Олбрайт е номинирана от Бил Клинтън на 5 декември 1996 г. за Държавен секретар на САЩ. Тя е първата жена, заемала този пост в историята на САЩ. Предходно Олбрайт е заемала длъжностите постоянен представител на САЩ към ООН, член на Кабинета на президента Бил Клинтън, член на Националния Съвет за сигурност, президент на неправителствената организация Център за национална политика, създаден с цел проучване и обсъждане на различни вътрешни и международни събития.

Мадлин Олбрайт бе професор в Джорджтаунския университет и ръководител на програмата „Жени в международните събития“, в който изнасяше лекции по външнополитически въпроси.

Носител е на наградата на международния център „Удроу Уилсън”. Олбрайт посети България през 1999 г., подготвяйки визитата на президента Бил Клинтън у нас, припомня БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама