Зеленски призова за масови протести в защита на Украйна

08:47, 24 мар 22 25 1563 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Украинският президент Володимир Зеленски призова за масови протести по целия свят срещу руската военна инвазия в страната му по повод изминаването на един месец от нейното начало.

В свое емоционално видеообръщение, което за първи път беше на английски език, той заяви, че войната на Русия не е само срещу Украйна, но и срещу свободата на хората навсякъде.

„Излезте от вашите офиси, от домовете си, от вашите училища и университети, излезте в името на мира с украински символи, за да подкрепите Украйна, да подкрепите свободата, да подкрепите живота“, каза Зеленски.

Срещи на върха: Кой е партньор и кой - предател

Обръщението му стана факт часове преди срещата на върха на НАТО в Брюксел, на която ще присъства и президентът на САЩ Джо Байдън, както и българският държавен глава Румен Радев. На нея се очаква западните страни да се споразумеят за изпращане на подкрепления в Централна и Източна Европа, за да укрепят отбраната на алианса.

Предстоят още срещи на върха на Г-7 и Европейския съюз. По този повод Зеленски изтъкна, че руснаците вече са започнали да лобират за своите „интереси на войната“.

„На тези три срещи на върха ще видим: кой е приятел, кой е партньор и кой ни предаде за пари“, обобщи президентът на Украйна, цитиран от „Свободна Европа“.

Броят на загиналите руски войници расте

Междувременно стана ясно, че от 7 000 до 15 000 руски войници са загинали от началото на руската военна инвазия в Украйна. Това съобщи „Асошиейтед прес“, позовавайки се на висш представител на НАТО. Според данните на Алианса между 30 и 40 хиляди руснаци са били убити или ранени по време на сраженията с украинската отбрана.

Москва не е предоставяла официален брой на своите загинали военнослужещи от 2 март насам, когато призна за 500 убити войници.

За сравнение руската армия загуби около 15 хиляди души по време на 10-годишната окупация на Афганистан, припомня Би Би Си.

Украйна също не предоставя актуална информация за своите загуби от началото на руската агресия. Преди около две седмици президентът Володимир Зеленски каза, че убитите във войната украински войници са около 1 300.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама