Рашков показа досъдебното производство срещу Василев

10:10, 24 мар 22 / Политика 25 1334 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Вътрешният министър Бойко Рашков показа делото срещу вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, образувано в спецпрокуратурата. Рашков обясни, че разследването се води за престъпление по служба. От прокуратурата вчера обаче отрекоха да има образувано досъдебно производство. 

Прокуратурата се е захванала с Асен Василев

„Свикнахме вече с това от специализираната да се получават неверни данни - да не кажа да се лъже, защото е много грозно“, заяви вътрешният министър. В документите се съдържа сигнал на Георги Самуилов (собственик на петролната компания „Инса Ойл“) до главния прокурор, където той подробно разказва за среща, която е имал Асен Василев с бизнеса, включително е провел разговор със Самуилов. Той описва няколко факта, които са се случили на 13 и 14 март тази година. Става въпрос за спекулата с горивата. Твърди, че Василев едва ли не е извършил някакво престъпление по отношение на самия него“, обясни Бойко Рашков в интервю за bTV. 

Според него е интересно защо Специализираната прокуратура продължава да лъже, че производство срещу Асен Василев няма. „Това е нашата съвременна национална прокуратура и за нейните правомощия вчера се опитахме да проведем разговор в Комисията по вътрешен ред, което не беше позволено от представителите на ГЕРБ“, уточни още вътрешният министър.

Петролна компания с контраатака срещу Асен Василев

Той определи досъдебното производство срещу финансовия министър като политически акт. По думите му без необходимите данни това е злоупотреба с процесуални правомощия, тъй като не са налице изискуемите по закон предпоставки за поставяне началото на досъдебно производство. Също така трябва да има не само законен повод, а и достатъчно данни за това.

„Отделен е въпросът дали има данни за престъпление тук. Толкова много са бързали, че са написали, че законен повод е съобщение от органите на МВР до Специализираната прокуратура, което е откровена лъжа. Материали от МВР до Спецпрокуратурата няма. Има сигнал от Георги Самуилов, който има пряк достъп до главния прокурор. След като той незабавно се е задействал, материалите са изпратени“, уточни още вътрешният министър.

В документа пише: „Съобщение от органите на МВР“. МВР не е изпращало никакво съобщение на прокуратурата. Защо го пишат това? За да ангажират МВР по някакъв начин и да си оправдаят незаконните действия?“, попита Рашков.

Той е категоричен, че от действията на държавното обвинение няма да излезе нищо, защото това е злоупотреба с прокуратурата, тъй като вътре няма достатъчно данни за каквото и да било престъпление.

КЗК подозира две бензиностанции за картел при горивата

Гешев също обвини Рашков в лъжа

Главният прокурор Иван Гешев намекна, че ако Рашков е показал такова дело, той се е сдобил с него незаконно. „Разбрах, че пак е размахвал някакви листове в някакво предаване. Само ще кажа, че ако въобще има разследване, то по НПК отдавна не се образуват досъдебни производства срещу лице, а за престъпление. Това означава, че ако въобще са истински тези листове, то по някакъв начин г-н Рашков ги е придобил по някакъв незаконен начин. Аз не мога да повярвам, че министърът на вътрешните работи ще извърши някакви незаконни действия. Така че силно се съмнявам, че са адекватни тези листове“, посочи Гешев, цитиран от „Сега“.

Той отново подчерта, че прокуратурата е единствената преграда между хората и беззаконието, а върховенството на закона в България е в опасност заради новите управляващи. По думите на Гешев главният прокурор няма никаква власт в държавното обвинение.

Припомняме, че коментар по темата вчера направи и премиерът Кирил Петков, като заяви, че не е получил официално от прокуратурата информация за досъдебното производство. Въпреки това той изтъкна, че ако е вярно, то това е „пълно безобразие“. 

Говорителят на спецпрокуратура Христо Кръстев вчера обяви, че не е образувано досъдебно производство срещу Асен Василев. Той също се обоснова, че в наказателно-процесуалния кодекс досъдебно производство се образува за извършено престъпление, а не срещу лице.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама