Нов опит за рекорд: Мак Ръдърфорд излетя от България

10:32, 24 мар 22 / Любопитно 25 1477 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Братът на Зара Ръдърфорд - Мак, ще опита да подобри световния рекорд на сестра си. На едва 19 години Зара се превърна в най-младата жена, обиколила света с ултралек самолет. Мак е с три години по-малък от нея и в сряда излетя от летище „София Уест“ в опит да подобри постижението.

„Не бих го сторила още веднъж“: Зара Ръдърфорд приключи историческия си полет

Мак е на 16 години. Получава лиценз за пилот на малък самолет, когато е на 15. Въпреки скромния си опит смята, че е готов да остане в историята като прелети през четири континента и 30 държави с малък самолет.

„Искам да покажа, че промяната започва от младите хора. Не е нужно да си пълнолетен, за да направиш нещо специално“, споделя той пред Нова телевизия.

16-годишният брат на Зара Ръдърфорд излита от София в опит за световен рекорд

Наясно е с рисковете по пътя. Знае, че няма право на грешки, особено над океана. „Най-дългият ми полет е осем часа. Ако нещо се обърка, трябва да действам бързо“, допълва той.

Надява се да обиколи земното кълбо за два месеца. В пилотската си кабина ще има спътник - плюшено мече, което тийнейджърът получи днес като подарък. „Плюшеното мече е за късмет. Благодарим ви!“, казва Мак.

Настоящият световен рекорд за най-млад човек, извършил самостоятелен околосветски полет, е на сестрата на Мак – Зара. През февруари името й беше вписано в Рекордите на Гинес.

„Моята сестра е моето вдъхновение“, казва той. Родителите на Мак и Зара също са пилоти. А сина си съветват да бъде спокоен. „Пази се! И се върни! Спри, ако инстинктът ти го подсказва“, съветва Беатрис Ръдърфорд.

Машината, с която белгиецът ще опита да подобри световния рекорд, е ултралека. Самолетът на Мак тежи едва 300 килограма, а на него е брандиран българският трикольор, защото основният спонсор на Мак е българин.

„Имах желание самолетът да бъде с българска регистрация. Но понеже Мак е с френско разрешително този самолет все пак е регистриран във Франция“, казва основният спонсор на Мак - българският бизнесме Димитър Димитров.   

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама