Прокуратурата си призна, че има разследване срещу Асен Василев

14:55, 24 мар 22 / Политика 25 1504 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След дни на мълчание и отричане, Специализираната прокуратура изненадващо установи, че е образувала досъдебно производство срещу вицепремиера и министър на финансите Асен Василев

Прокуратурата се е захванала с Асен Василев

В съобщение, изпратено от държавното обвинение до медиите стана ясно, че то е образувано още на 18 март. А разследването е за нарушение на служебните задължения с цел набавяне на имотна облага, откъдето са произлезли и „немаловажни вредни последици“. 

Специализираната прокуратура потвърждава, че е получила различни сигнали, съдържащи сериозни твърдения за извършени нарушения на служебните задължения, по отношение на висши публични служители“, посочват от прокуратурата. 

Припомняме, че вчера вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че спецпрокуратурата е образувала досъдебно производство срещу вицепремиера и министър на финансите Асен Василев. Сигналът бил подаден от собственика на „Инса ойл“ Георги Самуилов, , заедно със „Сакса“, след интервю на Василев пред bTV. В него той е казал, че двете вериги бензиностанцииса вдигали цените нагоре, без да има предпоставка за това. Според Самуилов поведението му е било незаконно и е довело до покачване на цената на горивата.

Петролна компания с контраатака срещу Асен Василев

Вчера говорителят на прокуратурата Христо Кръстев обяви пред няколко медии, че не било образувано досъдебно производство срещу финансовия министър, защото според Наказателно-процесуалния кодекс то се образува за извършено престъпление, а не срещу лице. Същото повтори днес и главният прокурор Иван Гешев. 

Рашков показа досъдебното производство срещу Василев

Документът бил придобит неправомерно

Относно показаното от вътрешния министър Бойко Рашков постановление за образуване на досъдебно производство пред медии, от държавното обвинение твърдят, че ако е автентично, е придобито неправомерно. „Ако документът е автентичен, той е придобит чрез нерегламентиран достъп на неизвестно до момента лице в информационната база данни на ПРБ. Разгласяването на информацията е станало без разрешение от наблюдаващия прокурор, в нарушение на чл. 198 от НПК“, изтъкват от прокуратурата, като отбелязват, че документът, който е показан, е без печат и подпис. Именно затова не могли да потвърдят достоверността на представения документ от министъра на вътрешните работи.

Отвод на наблюдаващият прокурор, обидил се на Петков

От държавното обвинение захапаха и премиера Кирил Петков. Причината - наблюдаващият прокурор по делото му се е обидил и депозирал отвода си, защото нарекъл разследването срещу Василев безобразие. Освен това било разкрито и името му. Той възприемал това като упражняване на политически натиск върху работата му по разследването.

От спецпрокуратурата се мотивираха със значението на думата „безобразие“ според речника на БАН: „крайно неприлична, нередна или непочтена проява, постъпка, която предизвиква силно неодобрение, възмущение“. Именно затова изказването му грубо нарушавало принципа за разделение на властите и на върховенството на закона спрямо български независим магистрат, който упражнява конституционните си правомощия.

Действията на висши представители на изпълнителната власт оставят съмнение, че има личности, които са над закона“, пишат те. 

От прокуратурата посочват, че повече подробности нямало да бъдат оповестявани, за да не се застраши изходът на разследването и разкриването на обективната истина. 

„Инса ойл“: След сигнала ни сме подложени на ежедневни проверки

Малко по-късно от от петролната компания „Инса ойл“ излязоха с позиция, в която твърдят, че след подаването на сигнала срещу финансовия министър са били подложени на ежедневни проверки от всички съществуващи в държавата контролни финансови и административни органи. От компанията са категорични, че „бизнесът няма място в политически спорове“ и настояват да не бъдат намесвани в политическите дебати относно съдебната реформа в България. 

Ние сме част от икономическата, а не от политическата система в България. Призоваваме министрите от правителството да спрат със спекулациите и да не намесват петролната компания във войната си с прокуратурата. Като компания от петролния сектор се отнасяме с разбиране към работата на държавните институции, но дейността им през последните дни граничи с административен тормоз, създаване на целенасочени пречки в работата на фирмата или е подготовка за предприемане на други мерки, които да доведат до ограничаване на нейната икономическа дейност“, се казва още в позицията.

От „Инса ойл“ съобщават, че в компанията работят над 500 души, а за изминалата 2021 година фирмата е внесла в държавната хазна данъци в размер на 730 милиона лева.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама