„Това не е шега“: Русия поиска да организира Евро 2028

10:45, 25 мар 22 / Спорт 25 1406 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Изолираният от ФИФА и УЕФА руски футбол изненадващо реши да се включи с кандидатура за домакинство на европейското първенство по футбол през 2028 г. Това стана в последния възможен ден за подаване на заявки за организиране на първенството. Дори от руска страна бе заявено намерение за кандидатстване и за Евро 2032, ако първата оферта не бъде одобрена.

„Руската футболна федерация планира да подаде оферти за домакинство на европейските първенства през 2028 и 2032 г. и това не е шега. Ще участваме и предполагам, че имаме достатъчно време. Ситуацията ще се промени и ще разгледаме внимателно всички детайли. Не мога да кажа със сигурност, че може да успеем за 2028 г., но е много вероятно за 2032 г.“, заяви членът на борда на директорите на федерацията Рустем Сайманов, цитиран от ТАСС и „Сега“.

За да бъде допусната кандидатурата на Русия обаче, УЕФА трябва да вдигне забраната, наложена на страната след военната инвазия в Украйна. В момента на руските отбори е забранено да участват в всякакви турнири под егидата на УЕФА и ФИФА. Така националният тим на Русия не бе допуснат до плейофите за Мондиал 2022, а „Спартак“ (Москва) бе изваден от 1/8-финалите в турнира Лига Европа.

В добавка на Санкт Петербург бе отнето домакинството за финала в Шампионската лига на 28 май.

Русия организира световното първенство по футбол през 2018 г., като дори тогава ФИФА бе критикувана, че е дала домакинството на тази страна и по този начин легитимира авторитарния режим на Владимир Путин. По време на Евро 2020, което се състоя през миналата година, пък Санкт Петербург прие 6 мача от груповата фаза плюс 1/4-финала Швейцария - Испания.

Северна Македония шокира Италия на футбол

Другите кандидати

В последния момент официално намерение да организира континенталния шампионат след 6 години изрази и Турция. До последния ден имаше само една-единствена кандидатура - тази на Великобритания (Англия, Шотландия, Северна Ирландия и Уелс) плюс Ирландия.

До 30 март всички държави, заявили желание да организират Евро 2028, ще получат изискванията, които трябва да бъдат покрити в подадените оферти. На 5 април ще бъдат обявени окончателно кандидатите, а на 28 април ще бъдат отворени и офертите. Окончателният избор на домакин ще бъде обявен от УЕФА през септември 2023 г.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама