Черно и бяло - новият любим цвят на Холивуд

15:00, 26 мар 22 / Любопитно 25 1345 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Цветът? Демоде. В момента на мода в Холивуд е черно-бялото с филми като „Белфаст“ и „Трагедията на Макбет“, включени в съревнованието за наградите „Оскар“ в неделя вечер, предаде „Франс прес“.

Филмът „Белфаст“, вдъхновен от детството на режисьора Кенет Брана в Северна Ирландия, и „Трагедията на Макбет“ - адаптацията на Шекспир, дело на Джоел Коен, са най-новите творби, които решават да се откажат от цветовете, за да акцентират върху историческата перспектива на разказа или да дадат предимство на човешкия и интимен аспект.

Цветът ви позволява да изобразявате хората красиво, но черно-бялото ви предоставя възможност да ги усетите“, споделя Кенет Брана за филма си „Белфаст“, за който е почерпил вдъхновение като свидетел на насилието в Северна Ирландия в края на 60-те. Продукцията ще се съревновава в седем категории на „Оскар“-ите, включително за водещата награда за най-добър игрален филм.

Дори ако „разкошен пейзаж на пустиня или планинска верига"“ може да бъде представен по сензационен начин благодарение на цветовете, „човешкото лице е това, което придобива изключително измерение с черно-бяла снимка, на огромен екран“, продължава режисьорът. Този избор „придава поетично измерение на нещата, които иначе биха изглеждали малко банални“, допълва Кенет Брана.

За оператора на „Трагедията на Макбет“, французина Бруно Делбонел, черно-бялото „е имало за цел да внесе театралност“ и непреходен щрих към тази адаптация на класиката. Ролята на Макбет се изпълнява от Дензъл Уошингтън, който ще се бори за втория си „Оскар“ за най-добър актьор в дългата си кариера.

Черно-бели филми продължават да се снимат редовно и се радват на успех, след като цветът „поема властта“ през 50-те години на миналия век. Това става възможно благодарение на разработването на по-евтини технологии от тези, използвани за очароването на публиката с „Магьосникът от Оз“ или „Отнесени от вихъра“, заснети през 1939 г., пише БТА.

През 2012 г. „Артистът“, не само черно-бял, но и ням, триумфира на „Оскар“-ите, като спечели наградата за най-добър игрален филм. Неотдавна продукции като „Рома“ и „Манк“ също бяха поощрени от Холивуд за тяхната фотография.

Тази година обаче изглежда изборът на филми като че ли доста залага на нюанси на сивото.

„Всички се събрахме. Това беше като среща на съюза на режисьорите“, пошегува се Майк Милс, чиято семейна драма „Училището на живота“ (C'mon C'mon) с Хоакин Финикс в главната роля също е „щастливо безцветна“.  „Обичам черно-бялото. Супер сноб съм. Гледам много черно-бели филми, това са филмите на моите герои, нали?“, допълва Милс.

Във филма „Преминаването“ („Черно и бяло в нас се преплитат“), чиято звезда Рут Нега беше номинирана за множество отличия, тази техника се използва, за да подчертае по-добре расовата дискриминация.

Филмът, с който Ребека Хол дебютира като режисьор, разказва историята на чернокожа жена в Ню Йорк през 20-те години на миналия век. Героинята ѝ намира отдавна изгубена приятелка от детството, която също като нея се представя за бяла благодарение на достатъчно бледата си кожа.

Това не беше просто стилистичен избор. Сметнах, че е концептуален избор да направя филм за колоризма (дискриминация въз основа на цвета на кожата), който сам по себе си е прочистен от всякакъв цвят“, обясни преди време Хол на кинофестивала Сънданс. „Разглеждаме лицата и веднага ги поставяме в категории. Категориите в крайна сметка се оказват важни, но често са и абсурдни“, допълва тя.

Съвпадение ли е сегашното изобилие от черно-бели филмови проекти? Някои експерти посочват, че подобни тенденции се наблюдават в Instagram и социалните медии. Това може да обясни защо публиката, която преди свързваше жанра със старомодни, интелектуални или скучни филми, сега е готова да прояви интерес към него.

По думите на Майк Милс черно-бялото е толкова „абстрактно“, че произвежда почти „магически ефект върху зрителя“. „Вече не сме в реалния свят. Въвлечени сме в история, в изкуство“, допълва режисьорът.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Dexonbub 12:24, 27 мар 22

Hello, here you can find roblox cheats and more.
https://chicagoweddings.org/zam_guard-krnl-trace/

2 Thomassmoxy 13:27, 27 мар 22

тайны домашнее порно порно на телефоне

порно ролики анал бесплатно фото порно инцест сыновей

порно фильмы большие женщины
порно игры на андроид онлайн
порно красивых жопастых сисястых
домашнее порно узбечек
смотреть порно видео бдсм
девушка смотрит порно и дрочит
домашнее порно русских девушек
порно видео большая красивая грудь
порно фильмы мамки анал
порно видео больший бедрах
7d0c884

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама