Въртим часовниците тази нощ

08:00, 26 мар 22 25 2347 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Тази вечер България преминава към лятното часово време. В неделя през нощта часът се сменя с един напред – от 3:00 часа става 4:00 часа.

Местенето на стрелките в Европа е въведено през 1976 г. по искане на Франция. В България тази практика започва през 1979 г. С постановление от 1997 г. лятното часово време влиза в сила от 3:00 ч. сутринта в последната неделя на месец март.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал” през 1784 г., като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано.

На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г., като мярка за спестяване на гориво във военната обстановка. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г. САЩ последва примера ѝ през 1918 г.

Преместването на стрелките е задължителен ритуал сред семействата в продължение на десетилетия, но с навлизането на електронните и цифровите часовници, тази необходимост отпада. Модерните часовници, включително и тези в смартфоните и компютрите ни, сами сменят времето в точния час.

Припомняме, че през септември 2018 г. Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно, като различните държави да изберат дали искат да останат на астрономическо време (зимно), или на лятно часово време. Прекратяването на смяната на часа обаче засега се отложи, тъй като държавите членки още не са решили кое часово време да изберат – зимното или лятното. Според проведени анкети повечето българи искат да останем на лятно часово време.

През 2022 г. втората смяна на времето ще стане на 30 октомври, неделя, през нощта, когато сменяме часа с един назад –  от 4:00 часа става 3:00 часа.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама