Премиерът: Зеленски благодари на България

12:23, 25 мар 22 / Политика 25 1559 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

България е сред страните, които твърдо подкрепят Украйна, и това беше ясно казано снощи от президента Зеленски, който ни благодари. Това заяви пред медии премиерът Кирил Петков преди началото на втория ден от заседанието на Европейския съвет в Брюксел, съобщиха от правителствената служба.

Българският министър-председател съобщи, че украинският президент Володимир Зеленски се е включил във вчерашното заседание на европейските лидери чрез онлайн връзка и е благодарил на България за оказаната помощ. „Ние сме от групата на най-приятелските, най-подкрепящите Украйна държави“, допълни премиера Петков.

„Турски поток“ е добър пример за корупция“

Запазването на сигурността и стабилността на Западните Балкани е била и сред обсъдените теми на снощното заседание на лидерите в Брюксел. Петков подчерта, че българското правителство работи активно по тази тема. „България има своята роля, защото европейският път на Република Северна Македония и на Албания са част от тази стабилност“, заяви премиерът Кирил Петков.

Днешните разговори между европейските лидери ще бъдат фокусирани върху цените на газа и петрола. „Тези цени влияят директно върху цените на тока и цената на хляба и олиото. Затова е важно да успеем да намалим цените от трети доставчици, така че българските потребители да не са обект на галопиращата инфлация“, подчерта премиерът Петков.

Министър-председателят изтъкна като приоритет в работата на правителството изграждането на газовата връзка Гърция-България за диверсификация на източниците на газ. „Чрез този проект ще можем да получаваме и втечнен газ. Това е приоритет на цяла Европа“, посочи Кирил Петков.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама