МВР проверява жената на Гешев по сигнал за имотна измама

13:52, 25 мар 22 25 1820 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

От МВР обявиха, че е разпоредена проверка по постъпил сигнал на гражданско сдружение БОЕЦ във връзка с имотна измама, осъществена от близка до висш магистрат жена. От сдружението уточниха, че става дума за Детелина Ханчева – жената на главния прокурор Иван Гешев. Според действащото законодателство тя не се ползва с имунитет от разследване.

Това ще бъде втората проверка за Ханчева. Първата започва на 4 декември миналата година, след друг сигнал, подаден от бивш зам.-кмет на район „Младост“. Сигналът е свързан с имотни сделки на лица, близки до същия висш магистрат (бел.ред. Иван Гешев).  

Спецпрокуратурата изисква, без компетенции

С писмо от 5 януари тази година Специализираната прокуратура изисква материалите по преписката с мотива, че те касаят магистрат и следва незабавно да се предоставят. От МВР обаче уточняват, че сигналът и проверката не съдържат данни за престъпления, извършени от магистрати, поради което СП не е компетентна да води разследването и да изисква материали по тази проверка.  

Основателно възниква въпросът каква е причината СП да изисква материали, макар да знае, че не е компетентна по случая. На 22 март от МВР са изпратили писмо с искане за информация за развитието по проверката, но до момента няма отговор.

На 12 януари е получено и писмо от СГП с изискване за предоставяне материалите по проверката. В него се твърди за образувана преписка по сигнал за престъпления по служба спрямо магистрати, извършени от директорите на две главни дирекции и полицейски служители. Изисква се и информация за всички извършени от страна на МВР предварителни проверки от 1 януари до момента. „Неясна остава за МВР причината, поради което СГП излиза извън обхвата на възложената извънпроцесуална проверка“.

Има ли натиск?

„МВР ще подаде сигнал до ВСС с искане за извършване на проверка дали са оказвани натиск и намеса при изискването на материалите по преписката от висш магистрат, както и ще сезира КПКОНПИ за наличие на конфликт на интереси спрямо проверяваните лица и магистрати“, пишат от вътрешното министерство.

Още няма коментар за образуваната проверка и за обвиненията на МВР от страна на Иван Гешев или от пресцентъра на прокуратурата. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама