Десислава Радева посети бежанците от Украйна в Кранево

20:05, 25 мар 22 25 1784 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Десислава Радева посети бежанците от Украйна в Кранево. Посещението нa съпругата на президента Румен Радев е по нейна инициатива, за да зарадва децата, настанени там с подаръци и да се запознае на място с проблемите на бежанците от Украйна.

Решението на местните власти е два от общо четирите пункта за регистрация на бежанците, Балчик и Албена, да работят денонощно, за да може регистрацията за временна закрила да е по-ефективна.

„Огромно е значението на доброволците за справянето с бежанската криза”, коментира пред Про Нюз Добрич Радева. Съпругата на президента пристига в Кранево след като разбира от медиите, че там са настанени много деца, част от които сираци. „Човек трябва да е тук, за да се срещне с реалните проблеми. Има доста предизвикателства, с които се срещат хората, които посрещат и настаняват бежанците в хотелите си“, коментира Радева.

„Свързах се с управата на хотел, за който знаех, че е настанил бежанци. Желанието ми беше да се срещна със ситуацията на място. Нашите хотелиери осъзнават, че грижата за бежанците не е само в осигуряването на храна и подслон. Тук те се грижат за психическото състояние най-вече на децата и им помагат донякъде да забравят ужаса, който са преживели. В един от хотелите, например, ежедневно се провеждат трениворки по художествена гимнастика, там тренира дори и ансамбъла на Украйна”, сподели още Десислава Радева. 

„Но началото на туристическия сезон е на 31 май, а тази дата е съвсем близо. Какво се случва с бежанците след това!? Украинските граждани едва ли ще могат да си тръгнат до тогава. За жалост, не знаем докога ще продължи тази война. Затова въпросът е какво ще направим като общество оттук насетне за бежанците, както и за хората, които са поели ангажимент към тях“, добави съпругата на президента.

По информация на Про Нюз Добрич разходите за храна и нощувки на хотелиери за един месец могат да бъдат покрити в известен смисъл от предвидените 40 лв. дневна държавна дотация. Но след тях, както те описват, им остават разходите за заплати на персонала, консумативите за обслужване на хотелските стаи, туристическият данък и други.

Хотелиерите, настанили граждани на Украйна, коментират и друг проблем –регистрацията за временна закрила.

„Темповете на регистрация са много бавни. В един от хотелите, например, има настанени 150 души и до този момент само 40 от тях имат статут за временно пребиваване. Войната тече вече месец, а хаосът вместо да изчезва, става все по-голям. 31 март е твърде предизвикателна дата за регистрация на всички бежанци. Проблемът остава и след това“, споделят от бранша.

„Фондациите „За доброто“, „За нашите деца“ и цялата вълна на съпричастност в обществото наистина е голяма. Хора от цялата страна искат да помогнат, което по думите на Десислава Радева е истински жест на хуманност към бедстващите.

Още в началото на войната г-жа Радева осигури дарения за Украинския червен кръст. А при посещението си в Кранево тя дари развлекателни материали за рисуване на децата, храни, тоалетни принадлежности, осигурени от нейната фондация „Живата вода на България“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама