Петков: ЕК ще преговаря с „Газпром“ от името на всички

22:08, 25 мар 22 / Политика 25 2079 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

След края на заседанието на Европейския съвет премиерът Кирил Петков съобщи за механизма, който ще даде възможност при закупуването на газ от трети страни, включително от Русия, Европейската комисия да води преговори общо от името на всички желаещи държави от ЕС. Според Петков това ще промени пазарната сила в преговорите и ще може да се отстояват по-добри условия и по-ниски цени.

Премиерът обърна внимание, че тази възможност е особено важна за България, чийто договор с „Газпром“ изтича тази година. Министър-председателят добави, че Европейската комисия предстои да анализира и въпроса за потенциален таван на цените. 

Русия ще доставя газ на неприятелите само в рубли

Като друга ключова победа премиерът Кирил Петков изтъкна солидарният механизъм по отношение на запълването на газохранилищата, при който държавите ще получат подкрепа. По предложение на българския министър-председател това ще касае значимите газохранилища, като по този начин България също ще може да бъде включена в механизма, съобщиха от правителствената информационна служба.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама