Горанов заподозря сговор между Петков и Гешев

10:19, 26 мар 22 / Политика 25 1680 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Аз подозирам сговор или опит на Кирил Петков да подаде ръка на Иван Гешев, защото с това си действие едновременно и веднага премиерът отне възможността на своите коалиционни партньори от днес да говорят за върховенство на правото. Те няма право, нямат никакъв аргумент. Това каза бившият финансов министър Владислав Горанов в ефира на bTV по повод ареста му заедно с експремиера Бойко Борисов и медийния експерт Севделина Арнаудова по делото за рекет на хазартния бос Васил Божков.

Арестите превърнаха непремереното, но незаканно влизане в президентството в детска игра“, смята Горанов.

Той обаче не обясни каква точно е причината да подозира сговор между главния прокурор и премиера. А думите му контрастират с действията на прокуратурата, защото в крайна сметка тя отказа да повдигне обвинения на тримата арестувани, въпреки настояването на полицията. Нахлуването в президентството пък се осъществи от самата спецпрокуратура, а не от МВР. 

Бившият финансов министър каза, че той лично е бил арестуван с прессъобщение по телевизията. По това време Горанов се е намирал в дома си, където е гледал телевизия със служители на МВР, докато се извършват претърсвания и изземвания. „Самото обстоятелство, че някой е арестуван с прессъобщение говори за пороците в системата. Без особен драматизъм мога да попитам дали 30 години преход са били достатъчни за политическа система, която не позволява изнасилване на институциите“, отбеляза Горанов.

Относно пресконференцията на Васил Божков, в която той отново директно обвини бившия премиер и финансовия министър в рекет, Горанов отказа да коментира. „Доживяхме някой да рекетира Божков, че и да го заплашва“.

По думите му ако не беше конфликта между Божков и неговите бизнес партньори, едва ли държавата щеше да разбере, че се е случвало нещо нередно в Комисията по хазарта. Той обяви, че не се смята за отговорен за грешките на Комисията, защото по закон не бил длъжен да я контролира. „Като гледаш числата и виждаш нарастване, което не ти дава основание да смяташ, че се случва нещо нередно. Може би беше грешка, че се предоверихме на тогавашния председател на Комисията по хазарта, който беше назначен от правителството на Орешарски“, каза още Горанов.

Според него правосъдният министър Надежда Йорданова трябва да се самосезира и да разбере кой и защо в Агенцията по вписванията е качвал неясно сканирани финансови документи на фирмите на Васил Божков. „Искам да ви обърна внимание върху финансовите отчети на тези дружества. Някой си е позволил така да ги сканира и качи, че те са нечетими. Това според мен е нарочно от служител в Агенцията по вписванията. Нека Надежда Йорданова се самосезира и провери тези обстоятелства и като се провери кой служител е допуснал подобни качвания, да го коригира“, посочи Горанов, без обаче да не коментира защо не е забелязано това отклонение от закона и не е потърсена отговорност по времето на управлението на ГЕРБ.

Попитан дали е заможен човек, Горанов заяви:Беден не съм, живеех с министерска заплата, сега живея със заплата, близка до министерската, която ми плаща частен субект.

Той отказа да коментира битката за нов шеф на БНБ, но отбеляза, че ГЕРБ няма да участва в изнасилването на последния стожер на държавата - БНБ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама