Държавата плаща на хотелите 6,7 млн. лв. за настаняване на бежанците

11:24, 26 мар 22 25 1630 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Около 116 хиляди са бежанците от Украйна, които са влезли у нас от началото на войната, като 54 хиляди са останали, заяви вицепремиерът Калина Константинова в ефира на bTV. По думите ѝ над 30% от бежанците са деца.

25 хил. бежанци вече са получили подслон по програмата „40 лв.“ 

„Предвид обема на вълната трябва да открием максимално много места за настаняване в бързи срокове. Това са майки с деца, уязвими групи. Нашата цел е да открием максимално много места“, каза Константинова.

Вицепремиерът допълва, че правят всичко възможно за да не се отварят палаткови лагери за бежанците. На въпрос защо държавата дава финансова помощ само на хотелиерите, които приемат бежанци, а не на всички хора, Константинова коментира, че при тях условията могат да бъдат проверени. България е на много лошо място в класациите за борбата с трафик за хора. Украинските жени са рисков фактор. Трябва да сме внимателни по начина, по който се грижим за тези групи“, изтъкна още Константинова.

Към момента настаняванията на бежанците са стрували на държавата 6,7 млн. лева. Към Украйна редовно се изпраща и хуманитарна помощ. Според Константинова страната ни се справя добре с бежанската вълна.

Председателят на агенцията за бежанците подаде оставка

На въпрос защо беше освободен председателят на агенцията по бежанците Петя Първанова, Константинова каза, че агенцията не е отговорила на очакванията.

Припомняме, че преди дни Мнистерският съвет освободи Петя Първанова от поста заради незадоволителни резултати, недостатъчна технологична и експертна обезпеченост и готовност за справяне с бежански кризи. Въпреки, че само през последните 3 години на Агенцията са били осигурявани средства в размер на 50 млн. лв., както от европрограми, така и от държавния бюджет, липсва изграден капацитет и ресурси за управление на ситуацията с разселените от Украйна лица. За нов председател на ДАБ бе назначена Мариана Тошева.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама