Шизофренното състояние спрямо Украйна прави България политическа карикатура

11:44, 26 мар 22 25 1774 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Международната изолация на Русия е ключова и е най-силното средство на колективния Запад да спре Владимир Путин, без да влиза в апокалиптичния сценарий на пряк военен сблъсък с Русия. Сегашната стратегия на САЩ и НАТО е да изтощават Русия, така че да не може да продължи войната. Това е игра на издръжливост. САЩ и Европа също трябва да понесат трудности и лишения. Затова е необходимо единство, което Путин започна да опитва да разруши още преди войната. Това каза пред БНР политическият коментатор Веселин Желев от Клуб Z.

По думите му от срещата на Г-7 е дошло важно предупреждение спрямо Русия - „ако Русия използва химическо или бактериологично оръжие в Украйна, ще понесе тежки последици“. „Не се уточнява какви биха били те, но когато ти го казват седемте най-големи свободни индустриални сили в света, това действа на въображението. Те призоваха всички страни да не предоставят военна или друга помощ на Русия, предупреждение явно към Китай“. 

„Досегашните военни доставки на западно оръжие за Украйна превърнаха очаквания блицкриг в едномесечна изтощителна война с много жертви и катастрофални икономически и политически последици за Русия. Днес Русия е със статут на държава - разбойник като Иран, Северна Корея. Русия не можа да постигне първоначалните цели на операцията. Затова смени тактиката и тества докога Украйна ще издържи на това да я убиват бавно с ракети, бомби и артилерия и докога Западът ще има лице да гледа това отстрани. Досегашният ход на войната показва, че колкото по-агресивни стават руските действия, толкова повече се втвърдява западният отговор и той също поставя на изпитание издръжливостта на Русия. Всяко търпение, дори това на руския народ, има предел. Чувам, че руски войници дезертират и дори убиват командирите си заради големите загуби, които търпят техните части“, отбеляза Желев.

Премиерът: Зеленски благодари на България

Според анализатора Западът ще се опита да се откаже от руските енергийни ресурси, каквото и да коства това: „Бъде ли лишена от приходите от нефт и газ, Русия няма да има с какво да плаща за войната“. 

Желев посочи, че тази война е спуснала нова Желязна завеса и „няма начин да бъдеш от двете ѝ страни едновременно, ако се опитваш, ставаш политическа карикатура“.  Изглеждаме така в очите на съюзниците ни в НАТО, в ЕС и на украинското правителство. Те разбират шизофреничното състояние на България и я третират като пациент - не ѝ противоречат, не ѝ се карат, знаят, че тя нито може да помогне, нито много да навреди. Колко ще ни струва тази репутация, която сегашното правителство гради, ще разберем, когато е късно - в следвоенния период“, изтъкна той и подчерта, че времена като днешните повишават важността на моралния избор, на ценностите над интересите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Щото не искаме НАТОВЦИ ли 13:45, 26 мар 22

По-добре карикатура, отколкото да ни въвлича те във война. А и само Русия ли да обвиняваме, тя си гони интересите, вижте Америка какви ги свърши в Украйна

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама