Изпращането на военна помощ на Украйна не е на дневен ред

13:11, 26 мар 22 / Политика 25 1598 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Темата за изпращане на оръжия в Украйна не е на дневен ред, защото няма проект, внесен за това. Позицията на правителството, подкрепена и от парламента, е, че изпращането на военна помощ на Украйна не е на дневен ред. Към момента е важно да се праща само хуманитарна помощ. Това каза председателят на 47-ото НС Никола Минчев пред БНТ. Този въпрос не е бил коментиран и при посещението на Лойд Остин у нас. „Позицията на правителството и Народното събрание е единна - изпращаме хуманитарна помощ“, изтъкна той. 

По думите му различните виждания за Украйна в коалицията не вредят на общата позиция на България, която този път е ясно изразена и е оценена от нашите партньори, включително украинския президент Володимир Зеленски.

Предстои да се реши дали парламентът да покани украинския президент Володимир Зеленски за изслушване пред Народното събрание. „Има проект на решение за покана към г-н Зеленски да бъде изслушан в българския парламент. В момента се разглежда от комисии, като след това ще влезе и в зала. Ако бъде прието, ще бъде отправена покана към г-н Зеленски. Аз лично подкрепям и ще се радвам това да се случи“, отбеляза председателят на парламента, като отбеляза, че ако украинският президент говори пред Народното ни събрание, това не означава, че автоматично и Владимир Путин трябва да бъде изслушан. 

Работата на парламента за 100 дни

Щеше да е добре обстановката, в която работим, да е различна, но смятам, че при избухнала война близо до нас, правителството и Народното събрание се справят добре в рамките на тези 100 дни. Стремежът е да се повиши темпото на промените, които четирите формации в управлението сме си заложили като цел“, заяви Никола Минчев и подчерта, че войната неизбежно води до кризи, до покачване на цените, но това не е само български проблем, а глобален.

Ще има ли предсрочни избори?

А относно прогнозите на някои политици, че ще се стигне до предсрочни избори, Минчев отбеляза: „Избори със сигурност ще има след три години и половина. Един от коалиционните партньори трябва да размисли за участието си в управлението, за да се случат предсрочни избори, но не виждам такива предпоставки.

Планът за възстановяване

Той подчерта, че планът за възстановяване предстои да бъде подписан в следващите две седмици. „На финалната права сме и скоро ще можем да се поздравим с един добре преработен и финален план. По този план в икономиката на България ще влязат изключително сериозни средства. Тези пари този път ще бъдат използвани по предназначение - за стимулиране на икономиката“, подчерта Минчев.

За войната между МВР и прокуратурата

За ареста на Бойко Борисов Никола Минчев коментира, че МВР е действало в рамките на законовите си правомощия и е преценило, че в случая става дума за неотложност. „Прокуратурата е на обратното мнение, счита, че не са налице предпоставките. Аз не виждам проблем от страна на МВР, не мисля, че в самата им акция имаше нещо особено притеснително“, подчерта председателят на Народното събрание.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 4
1 Правилно 13:42, 26 мар 22

Вижте Унгария, която си гони интересите, а и е наясно как се отнася ха там с унгарското малцинство

2 Ако може по малко войнолюбци 13:51, 26 мар 22

Не може медиите и тв екранът непрекъснато да ни заливат с проамериканци, че и лъжи, това има обратен ефект

3 Анонимен 11:11, 27 мар 22

Ние сме малко народ и ограбен какво да пратим

4 Анонимен Анонимен 11:12, 27 мар 22

Ние сме малко народ и ограбен какво да пратим

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама