Хиляди отново излязоха на протестират у нас в защита на Украйна

15:52, 26 мар 22 25 1410 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Хиляди граждани на Варна и Пловдив излязоха на мирни шествия, осъждайки руската инвазия в Украйна и в подкрепа на украинците.

Шествието във Варна започна от площада пред общината, премина през пешеходната зона и стигна до площада на Операта. Жителите на Варна в най-голяма степен усещат контакта с украинските бежанци – предимно майки с деца, защото мъжете между 18 и 60-годишна възраст подлежат на мобилизация в Украйна. 

Издигнати бяха плакати срещу Владимир Путин, в защита на украинския народ, а и с имената на бомбардираните градове-герои. Демонстрантите скандираха: „Слава на Украйна“, „Русия - агресор“, „Не на войната!“, пише „Сега“.

„Всеки разговор с родителите ми е като за последно“

В морската столица функционира най-големият център в подкрепа на бежанците, който в продължение на близо месец бе организиран изцяло от доброволци, които разпределя даренията на десетки хиляди българи.

Мирно шествие в подкрепа на Украйна имаше и в Пловдив. То започна от сградата на украинско-българското сдружение „Пловдив“.

Шествието мина по Главната улица и приключва с митинг пред Централна поща от 14.30 часа. „Само на няколкостотин километра от нас един народ се бие за своята свобода и за бъдещето на Европа с цената на огромни невинни жертви и разрушения. Този народ успя да изненада целия свят с достойнството, смелостта и издръжливостта си. Време е да се заявим, че сме тук, че сме в ЕС и НАТО, че сме направили вече цивилизационния си избор и заставаме зад него“, призовават организаторите, цитирани от „Мediapool“.

Шествие в подкрепа на Украйна в София

Подобни шествие са организирани още в Бургас и Велико Търново. Преди два дни десетки хиляди софиянци излязоха на шествие в подкрепа на Украйна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Що за лозунг 16:22, 26 мар 22

Не на войната, но Слава на Украйна е бандеровскист пронацистки лозунг, защо се издига подпът и напът

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама