Радев се ядоса на Петков за уволненията на кадри от служебния кабинет

19:42, 26 мар 22 / Политика 25 3126 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Като държавен глава няма да допусна въвличането на България в този конфликт. Избран съм, за да отстоявам сигурността на българите и мира в България. Цената на войната я пращат гражданите, а не телевизионните проповедници. Моята грижа са хората. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

Припомняме, че Украйна няколкократно поиска от България помощ с осигуряването на военни защитни средства, сред които бронежилетки и каски. Тя поиска и въоръжение с муниции и резервни части за самолети. Страната ни категорично отказва. България и Унгария са единствените страни от ЕС и НАТО, които не изпращат военна помощ на украинската армия. 

Радев предлага да пратим каски и бронежилетки за цивилните в Украйна

Досега Румен Радев прехвърляше отговорността за евентуални военни помощи на правителството, като настояваше решенията за това да бъдат одобрявани и от Народното събрание. Преди дни той призова кабинета да разгледа и въпроса за изпращането на защитни средства като бронежилетки и каски, но само за цивилното население.

Относно общите преговори на ЕС за доставки на газ, държавният глава отбеляза, че войната определено ще принуди ЕС да действа много по-солидарно и ако това се случи, ще бъде наистина успех за българското правителство, предаде БНТ.

Радев се ядоса на Петков за уволненията на кадри в кабинета

Той коментира и първите 100 дни на кабинета на Кирил Петков: „В една невиждана досега каскада от кризи правителството имаше своите 100 дни. Но тези кризи не дават толеранс на българските граждани и на бизнеса. Цените растат. Аз очаквам правителството да се фокусира върху гарантирането на енергийната и продоволствена сигурност. Все още хората очакват резултати“. 

Председателят на агенцията за бежанците подаде оставка

Президентът подчерта, че е учудващо системното отстраняване на кадрите на служебните правителства. „Учудващо за мен и объркващо за много хора е системното отстраняване на кадрите на служебните правителства, които разкриха множество корупционни схеми, от които реално започна промяната. Така че, много надежди са свързани с това правителство, но много са и очакванията за много по-бързи резултати“.

Руското посолство с клип, показваш обстрелването на Украйна 

Попитан за отношението му към нова публикация на сайта на Руското посолство у нас, която показва ракети, обстрелващи Украйна, Радев отговори, че очаква не само посланикът на Руската федерация, а всички посланици в България да се изявяват в рамките на своя статут с уважение към българските институции и суверенитет. Текстът на посолството към публикацията във Facebook гласи: „Използване на бреговия ракетен комплекс „Бастион“ срещу обектите на инфраструктурата на ВСУ“.

Президентът Румен Радев пристигна в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, където ще отправи приветствие към студентите и академичната общност от Националната академия за театрално и филмово изкуство по случай Международния ден на театъра – 27 март. Студентите ще изнесат спектакъла „Дъх разстояние“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама