Ще говори ли Зеленски на „Оскарите“?

15:32, 27 мар 22 25 1903 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Президентът на Украйна Володимир Зеленски водел разговори с Академията за кинематографично изкуство и науки на САЩ, връчваща наградите „Оскар“, да му бъде дадена думата по време на наградната церемония, съобщават „New York Post“ и „Daily Mail“.

Според техни източници се е обсъждало кратко изказване на Зеленски. Не е ясно дали то ще е на живо или ще е предварително записано. Имало и дебати дали „Оскарите“ да останат аполитични, докато в Украйна бушува война.

Зеленски призова за масови протести в защита на Украйна

Засега американската Академия не е коментирала твърденията. Телевизия ABC, която ще излъчва шоуто, също не е направила коментар по темата. Организаторите вече потвърдиха, че в рамките на шоуто ще има момент, с който ще се отбележи войната.

По-рано през седмицата изпълнителният продуцент на церемонията - Уил Паркар, коментира пред репортери, че темата няма как да бъде игнорирана.  Намираме се в значим период от човешката история и си даваме сметка за това. Подобна церемония изисква да намерим начин и да подходим с уважение, за да отчетем случващото се и да отбележим колко големи късметлии сме изобщо, че имаме възможност да проведем такова събитие“, изтъкна той. 

Припомняме, че преди да стане президент на Украйна  Володимир Зеленски се радваше на успешна кариера като актьор. Между 2005 и 2019 той изиграва 15 различни роли във филми и сериали, включително на украински президент в шоуто „Слуга на народа“.

„Силата на кучето“ е с 12 номинации за „Оскар“

Шон Пен призова за бойкот, ако не бъде дадена думата на украинския президент

Междувременно американският актьор и режисьор Шон Пен пък призова за бойкот на американската Академия, ако Зеленски не бъде поканен да направи изказване по време на церемонията за „Оскарите“. В интервю за CNN, дадено от Полша, където е в момента с неправителствената си организация, оказваща помощ на украинските бежанци, Шон Пен каза, че ако Академията е решила да не включи в програмата на церемонията украинския лидер, „това решение би било най-срамният момент в цялата холивудска история“. 

Пен дори заплаши, че ще унищожи своя собствен „Оскар“, спечелен  през 2008 г. за най-добра мъжка роля в „Милк“, съобщи „The Hollywood Reporter“, цитиран от „Сега“. 

Само преди месец в разгара на войната в Украйна американският актьор и режисьор Шон Пен бе в Киев, където снима документален филм за руската инвазия. Двукратният носител на Оскар беше заснет да присъства на правителствена пресконференция в украинската столица.

Шон Пен снима филм под бомбардировките в Украйна

Наградите „Оскар“ ще се проведат тази нощ, в 3 часа българско време.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама