„Използват ги за жив щит“: Повече от месец български моряци са блокирани в Украйна

17:17, 27 мар 22 25 2121 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Над месец вече българският кораб „Царевна“ с екипаж от 17 български моряци е блокиран на пристанището в украинския град Мариупол. Има и още един кораб с български екипаж в Украйна - в Черноморск. За това напомниха от „Възраждане“ по време на пресконференция, на която присъстваха близки и роднини на блокираните моряци.

От партията настояха държавата да предприеме незабавни действия и поискаха премиерът Кирил Петков и военният министър Драгомир Заков да дадат обяснения защо сънародниците ни още не са при семействата си. Te обявиха, че в началото на войната са сигнализирали за проблема лично министъра на външните работи Теодора Генчовска и министър-председателят, но реакция не е последвала.

Лидерът на формацията Костадин Костадинов обеща, че още в сряда ще повдигнат въпроса и в парламента. „Нашите 17 сънародници са заложници на безхаберието на българското правителство, което прави всичко необходимо, за да подпомага на Украйна, но не му пука за българските граждани там. Те са косвени жертви, а държавата не прави абсолютно нищо, за да ги спаси и изведе, заяви лидерът на Възраждане“, цитиран от БТА.

Използват ги за жив щит“

Близките на моряците алармираха, че корабът в Мариупол вече е с щети вследствие на военните действия. Те призоваха държавата ни да предприеме спешни мерки за евакуацията им, тъй като ситуацията е критична. По думите им през последните дни се водят активни бойни действия на самото пристанище. Те посочват, че храната им също намалява и не се знае докога ще издържат.

Украинските войски ги задържат там на пристанището. Те просто ги държат като щит, като жив щит“, твърди Радка Миланова, сестра на един от моряците, цитирана от bTV.

Хвърчат шрапнели. Вчера бяха шрапнели, днес може да е бомба. И не да хвръкне шрапнел, а бомбата да падне на кораба. Какво чакаме, да ги избият ли“, запита Севдалина Стоянова, която е съпруга на моряк. По думите ѝ преди два дни, при една от поредните атаки, са били потопени два крана в началото на пристанището. Това още повече усложнява извеждането им.

Реакцията на властта

Малко по-късно и премиерът Кирил Петков коментира проблема, като заяви, че извеждането на моряците е опасно, заради мините в морето. „Ние работим ежедневно, следим ситуацията и търсим най-подходящия момент за предприемане на евакуационни действия. Като премиер имам задължение да осигуря извеждането на тези хора по безопасен начин. Няма да поема риск от взрив на морска мина или обстрел на нашите съграждани“, отговаря той в своя Facebook

Той информира, че е във връзка с капитаните и екипажите от седмици и има уверението, че те засега разполагат с храна. По думите му за момента за тях е най-безопасно да останат, където са. Лично разговарях с капитана на кораба в Черноморск. Ако руската страна даде син коридор, този кораб може потенциално да бъде изведен с украински ескорт. Съществува обаче реална опасност да бъде поразен от морска мина. Има и други държави с кораби на това пристанище, които също като нас изчакват, защото докато не се осигури безрисково излизане, по-добре корабите и техните екипажи да останат на място“, разяснява министър-председателят.

Той отбеляза, че корабът в Мариупол е в по-затруднено положение, защото пристанището е на фронтовата линия и за изкарването му е необходимо да се обезопасят мините, което към настоящия момент няма как да стане. „Извеждането на екипажа по сухоземен път също е много опасно, защото има огромен риск от обстрел и реално и руските и украинските военни части трябва да дадат зелен коридор едновременно, което в този момент е невъзможно“, пише Петков.

Недопустимо е да се прави политически пиар на гърба на хора в беда, заключи той по повод присъствието на пресконференцията на лидера на Възраждане Костадин Костадинов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама