Москва разследва руски медии заради интервю със Зеленски

08:44, 28 мар 22 25 2123 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Украйна е готова да обсъди приемане на неутралитет като част от мирно споразумение с Русия. Това заяви президентът Володимир Зеленски в интервю по видеовръзка с руски журналисти.

Украинският лидер посочи, че Киев ще иска гаранции от трети страни и ще подложи въпроса на референдум.

Русия се изтегли от района на Киев

Руската инвазия е довела до унищожение рускоговорящите градове в Украйна, като щетите там са по-тежки, отколкото при руските войни в Чечения, посочи украинският лидер.

Той каза, че би искал постигане на компромис с Москва за Донбас и определи твърденията, че Украйна има химическо или ядрено оръжие като несериозни. Зеленски отбеляза, че не разбира предложението за изпращане на миротворци в Украйна и подчерта, че не желае в страната му да се стигне до „замразен конфликт“.

Жителите на Чернигов вече са без вода и ток

Украинският президент посочи, че след началото на руската инвазия между двете страни се е получил глобален, исторически разрив. Той увери, че на преговорите се обсъжда статута на руския език в Украйна, но отказва да разговаря по теми като „демилитаризация“ и „денацификация“, пише БНТ.

Самият Зеленски е говорил на руски по време на цялото интервюто, продължило 90 минути. Междувременно медийният регулатор в Москва забрани на руските медии да го излъчват и обяви, че започва разследване срещу участвалите издания. Ще бъде проверена законосъобразността на изразените становища и на самото публикуване на интервюто.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама