Личните лекари вече няма да издават направления за PCR тестове

10:04, 28 мар 22 25 1450 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

След отпадането на извънредната епидемична обстановка общопрактикуващите лекари вече няма да могат да отпускат направления за PCR тестове. Това обясни зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в парламента Александър Симидчиев.

Талоните ще трябва да бъдат назначавани от специалист. Тоест личният лекар ще трябва да даде направление за пулмолог, който да назначи тест, ако прецени”, поясни той в ефира на Нова телевизия.

COVID ограниченията отпадат

„Извънредната епидемична обстановка е цялостна организационна мярка, която се въвежда и се отменя от правителството. 

Противоепидемичните мерки са на базата на заповед на министъра на здравеопазването. Част от тях може да станат препоръчителни, а не задължителни. Причината за това е по-ниският брой нови случаи на COVID-19. Пандемията като че ли стихва. Не искам да казвам, че си отива, защото виждам какво се случва в съседни страни – Гърция имаха 20 000 новозаразени наскоро. В такива държави обаче висок процент хора са имунизирани. Там няма такова натоварване на болничната система. Проблемът ще възникне при нас, където ваксинираните са под 30%”, обясни лекарят.

Захвърляме ли окончателно маските?

Според него, така или иначе, мерките у нас не са се спазвали. По думите му хората никога не са били принуждавани да се ваксинират.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама